Atty Heyting verzorgt al veertig jaar de tentoonstellingen die worden gehouden in de Kunstkelder.
Atty Heyting verzorgt al veertig jaar de tentoonstellingen die worden gehouden in de Kunstkelder. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

De Kunstkelder bestaat al veertig jaar

'Kunst verruimt je geest en je blik'

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

De kunstkelder bestaat veertig jaar en is daarmee een niet meer uit ons dorp weg te denken organisatie. Om dit heuglijke feit te vieren gaan alle vrijwilligers van de Kunstkelder gezellig samen uit eten.

PUTTEN – Initiatiefnemer van de Kunstkelder Atty Heyting vertelt: "In 1978 kwam ik voor Progressief Putten in de raad en heb toen een cultuurnota ingediend. In deze nota pleitte ik voor meer cultuur in Putten. In datzelfde jaar werd het gemeentehuis in Putten opgeleverd en daar zat een kelder onder. In die jaren moesten gemeenten nog een schuilkelder hebben, voor het geval dat de Russen zouden komen. Maar al snel week dat gevaar en konden wij de ruimte gebruiken om kunst te exposeren. In april 1979 richten we een commissie op waarin Thijs Willemsen, Rita van Leeuwen, Meta Prinsen en ik deelnamen. En in de zomer van dat jaar hadden we onze eerste tentoonstelling. De eerste paar keren huurden we een kant en klare tentoonstelling maar in oktober zijn we begonnen met het zelf samenstellen van tentoonstellingen. Ik kan me nog herinneren dat de eerste expositie gedaan werd door Karel van Wijk, Guus Kuit en Paul Kingma.

Heyting vervolgt: "Vanaf dat moment hebben we altijd zelf de exposities samengesteld. In de beginjaren deed vooral Thijs heel veel. Hij had veel contacten met kunstenaars in heel Nederland en bezocht ze ook regelmatig. We vonden een bepaalde kwaliteit namelijk wel belangrijk en daarom wilden we altijd eerst zien welke kunstenaars we naar Putten haalden. Rita en Meta haakten af en toen hebben we Heyo van den Broek erbij gehaald. We hebben de Kunstkelder toen tot 1988 met zijn drieën gerund."

"In 1988 overleed Thijs heel plotseling en daarna zijn Heyo en ik samen doorgegaan. We beseften dat dit wel een klein comité was en omdat we de continuïteit van de Kunstkelder wel wilden bewaken hebben we Mayella Geskus erbij gevraagd. Met zijn drieën hebben we negen jaar lang de tentoonstellingen verzorgd. Heyo werd ziek en Mayella kreeg het te druk waardoor ik het nog een aantal jaren met Suzanne Misset heb gedaan. Doordat haar man plotseling overleed trok zij zich terug. Inmiddels doe ik de organisatie samen met mijn vriend Maarten en zo hebben we de laatste jaren de Kunstkelder voort kunnen zetten. Honnie Wilson helpt ons bij het inrichten van de tentoonstellingen. Zij heeft een goede kijk op het inrichten hiervan."

"In al die jaren hebben heel veel kunstenaars hier geëxposeerd. Ik wil kunst aan mensen laten zien, omdat ik er zelf bezeten van ben. Het is belangrijk om je creatieve vermogen te laten zien en kennis te nemen van al die uitingen. Iedereen moet kunst kunnen bekijken. Het verruimt namelijk je geest en je blik. Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan en vind het nog steeds leuk als nieuwe kunstenaars zich aandienen."

Ieder jaar is de laatste maand gereserveerd voor de Puttense vrijetijdskunstenaars. Er zijn twee groepen en om het jaar is er een groep aan de beurt. Aanstaande vrijdag opent burgemeester Lambooij de nieuwe tentoonstelling van Puttense vrijetijdskunstenaars om 20.00 uur en iedereen is welkom tijdens deze opening. "De exposities van de Puttense Vrijetijdskunstenaars trekken altijd weer een ander publiek. Vaak komen dan vrienden, kennissen en buren ook even langs om te kijken. We brengen kunst op een laagdrempelige manier en bieden onze bezoekers koffie en thee aan. We hebben een vaste groep bezoekers uit de hele regio die regelmatig onze tentoonstellingen bezoeken. Er zijn ruim twintig suppoosten actief die bij toerbeurt in de kunstkelder aanwezig zijn tijdens de openingsuren", besluit Heyting.

De deelnemende Vrijetijdskunstenaars voor de komende tentoonstelling zijn Gonda Bouw (keramiek), Maarten van Delft (fotografie), Frederico de Groot (olie/acrylverfschilderijen), Astrid Krauts (schilderijen), Netty van de Langemheen (acrylverfschilderijen en aquarellen), Jan Mastenbroek (houten beelden), Angreth Mulder (schilderijen), Ada Roordink (keramiek), Henk Vijge (olieverfschilderijen) en Greet Weber (acrylverfschilderijen). Deze tentoonstelling is te zien van 29 november tot en met 2 januari . De kunstkelder is geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur. Op de beide kerstdagen en nieuwjaarsdag is de Kunstkelder gesloten en tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente is de tentoonstelling ook 's avonds te bezoeken.

Meer berichten