Foto:

Column; Verlanglijstje

De halve gemeenteraad zat zaterdag 16 november in de bus op weg naar Ladelund. Een weekend in het teken van 'Volkstrauertag' in Duitsland, de Duitse variant op onze 4e mei. Het is immers 75 jaar geleden dat veel dorpsgenoten daar het leven lieten.

Op datzelfde moment kwam in Nederland Sinterklaas aan. De intocht van de Sint is in onze familie het moment om lootjes te trekken en het verlanglijstje in te leveren. Nog niet zo gemakkelijk om iets op je verlanglijstje te zetten. Want ja, wat heb je nog niet? Dus doe ik iets wat 'nooit weg is'. Een goeie fles port, bijvoorbeeld. Bij de houtkachel met wat oude kaas.

Tijdens de begrotingsraad, twee dagen eerder, was het tijd voor de politieke verlanglijstjes. De ene partij vroeg om duurzaamheidsleningen, de ander begon over gebiedsvisies en weer een ander over een rondweg. Best duur. Wij Putten was wat bescheidener en hield het bij een klassiek: huisje, boompje, beestje. Om de overlast van eikenprocessierupsen te verminderen, wil Wij Putten de natuurlijke vijanden van die rupsen helpen, bijvoorbeeld koolmezen. Dat kan eenvoudig door het ophangen van vogelnestkastjes, bijvoorbeeld aan de gratis bomen die Wij Putten ook wil verstrekken. Of aan huizen, waar er ook veel meer van komen, want Wij Putten wil op korte termijn van het college horen waar na Rimpeler de nieuwe woonwijk in Putten wordt gebouwd. Kortom: er wordt gewerkt aan die verlanglijstjes.

Maar goed, wij zaten dus tijdens de intocht van Sint in dat busje op weg naar Ladelund. Het begin van een weekend met bezoeken aan Bergen-Belsen, Ladelund en Neuengamme, 75 jaar na de razzia. In Neuengamme stonden duizend namen van slachtoffers op grote doeken en dan is toch raar als je je eigen familienaam in zo'n kamp tegenkomt. Geschiedenis wordt aanraakbaar. Dan ontbreekt er nog één ding op het verlanglijstje: Nie Wieder!

Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten.

Meer berichten