Foto:

Column; U betaalt de rekening

Op 1 november wordt het vernieuwde gemeentehuis feestelijk geopend. In 2018 begroot op 6 miljoen, daarna is dit bedrag verhoogd naar 8,3 miljoen. Boven op de kosten van 8,3 miljoen komen nog de kosten voor ICT en inrichting. Verder ligt er nog een forse rekening voor de tijdelijke huisvesting. De definitieve afrekening moet nog komen, maar ik zou niet verbaasd zijn als we de 10 miljoen passeren.

Het CDA en Gemeentebelangen hebben in 2018 tegen het extra krediet van 2,3 miljoen euro gestemd (een stijging van de kosten met 38 procent). Wij vonden dat het college terug moest naar de tekentafel om een goedkoper plan uit te werken. De coalitiepartijen wilden niet meer terug komen op eerdere besluiten, ook omdat de verbouwing dan een flinke vertraging op zou lopen. We stonden zo gezegd, met de rug tegen de muur. Komende januari krijgt u via de verhoging van de OZB de rekening gepresenteerd.

Terug naar 2019. Voor de vakantie is besloten het centrum te vernieuwen. Geschatte kosten 4,5 miljoen. Wat Gemeentebelangen betreft, komt daar geen cent bij. Ons voorstel; maak nu al een lijst met mogelijke bezuinigingen. Bijvoorbeeld door bij dreigende budgetoverschrijding, de tierlantijnen op het Fontanusplein te schrappen. Kunnen er gelijk wat bomen blijven staan. Helaas kreeg ons voorstel geen enkele steun. Een nieuw financieel debacle, zoals bij het gemeentehuis, is daardoor niet uitgesloten. Ik ben benieuwd met hoeveel de OZB stijgt na afronding van het centrumplan.

Het Puttens Weekblad is niet compleet zonder een column. Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Henk Koornneef, raadslid voor Gemeentebelangen. Als u op deze column wilt reageren, stuur dan een e-mail naar redactie.pwb@persgroep.nl of laat een berichtje achter op www.puttensweekblad.nl.

Meer berichten