Buurtbemiddeling is dé eerste hulp bij burenruzie

PUTTEN - Buurtbemiddeling is een populair hulpmiddel bij burenruzies. Radiolawaai, blaffende honden, een overhangende boom, pesterijen, stankoverlast. Zomaar enkele voorbeelden die oorzaak kunnen zijn van irritatie onder buren en buurtbewoners, soms oplopend tot diepgaande conflicten. En dat is jammer, want dat gaat ten koste van de leefbaarheid, de gezondheid en het leefplezier.

Buurtbemiddeling helpt om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers luisteren naar het verhaal van beide buren. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal. De buurtbemiddelaars zijn allen gecertificeerd. De melding kan komen vanuit de inwoners, de kerken, de woningcorporaties, de gemeenten of via de politie. Buurtbemiddelaars gaan altijd met z’n tweeën en komen niet met oplossingen, zij stimuleren de buren zelf tot een oplossing te komen. Zij kiezen geen partij ook al worden zij daar soms wel toe uitgedaagd: ’begrijpt u wel, of vindt u ook niet dat…’.

De kunst van buurtbemiddeling is het goed luisteren naar beide buren. Als beide buren apart zijn gehoord en beide buren bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan, volgt het bemiddelingsgesprek. Dit gebeurt op neutraal terrein. Buurtbemiddelaars proberen begrip te laten ontstaan voor elkaar. Als die wil er is, is dat het begin van een oplossing. Dan blijkt vaak dat de andere partij helemaal niet zo’n onverbeterlijk, asociaal figuur is, maar ook gewoon voor rede vatbaar. En lukt dat niet in een eerste ontmoeting dan proberen de buurtbemiddelaars het op een later tijdstip nog eens, als de emoties wat minder zijn.

Coördinator Hettie Schoonhoven: ‘Het is mooi te zien dat buurtbemiddelaars een zetje geven zodat er toenadering ontstaat in een conflict en men zelf tot oplossingen komt.’ De coördinator en de buurtbemiddelaars denken dat buurtbemiddeling meehelpt aan een betere leefbaarheid en daardoor meer leefplezier en betere gezondheid.

Om succesvol te blijven, zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kom je uit Putten of omgeving en je kunt goed luisteren, vragen stellen en heb je een positieve en een optimistische benadering naar mensen. Dring jij je eigen normen en waarden niet op. Je laat je niet van de wijs brengen door agressie of verbaal gedrag. Je staat open voor mensen en je kunt goed samenwerken. Kom dan ons team versterken.

Buurtbemiddeling biedt de nieuwe vrijwilligers een leerzame, zinvolle en interessante tijdsbesteding waarin actief een bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid van het dorp, een professionele training conflictbemiddeling waar je altijd wat aan hebt, zowel in het werk als bemiddelaar als privé. Verder biedt Buurtbemiddeling begeleiding en ondersteuning, steeds meer ervaring in luisteren, vragen stellen, gesprekken leiden, contact leggen en helpen herstellen van de communicatie. Interesse? Mail dan naar hschoonhoven@putten.nl.

Voor vragen of meer informatie kun je terecht bij Hettie Schoonhoven, coördinator, telefoonnummer 0341 359 621. Of kijk op www.buurtbemiddelingputten.nl.

Meer berichten