Trots tonen de leerlingen van de ECO-raad de vlag aan hun medeleerlingen.
Trots tonen de leerlingen van de ECO-raad de vlag aan hun medeleerlingen. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

Groevenbeek College hijst Groene Vlag

PUTTEN - Wereldwijd doen er al meer dan 19 miljoen leerlingen in 68 landen mee. De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Met behulp van de zeven stappen werken ze toe naar het internationale keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag.

"Het Groevenbeek College in Putten is de laatste jaren actief bezig met duurzaamheid. Om dit thema binnen de school meer body te geven zijn we lid geworden van de stichting Eco Schools. Deze internationale organisatie geeft keurmerken aan scholen die bezig zijn rondom het thema duurzaamheid. Hiervoor moesten we zeven stappen doorlopen", vertelt docent Albert Wieman. "De auditcommissie van Eco-Schools is tot de conclusie gekomen dat zowel op de locatie in Putten als Ermelo alle zeven stappen succesvol zijn doorlopen. Afgelopen maandag heeft een vertegenwoordiging van Eco-Schools de Groene Vlag overhandigd aan de schoolleiding. In het bijzijn van leerlingen en de ECO-raad werd de vlag in de vlaggenmast bij de hoofdingang gehesen. Deze feestelijke uitreiking vond plaats op de eerste dag van onze duurzaamheidsweek. Een week die georganiseerd is rondom de mondiale Dag van de Duurzaamheid op vrijdag 11 oktober."

Directeur Wassink vertelt: "We werken in kleine stapjes aan duurzaamheid en zijn erg blij dat we nu de Groene Vlag in ontvangst mogen nemen."

De ECO-raad, bestaande uit zeven leerlingen en twee docenten, zet zich in om duurzaamheid onder de aandacht van alle leerlingen te brengen. Jayten vertelt: "We verkopen doppers tegen gereduceerd tarief en maken onze medeleerlingen attent op het uitzetten van computers en het weggooien van afval." Evan vult aan: "We hebben een watertappunt waar iedereen die doppers gemakkelijk kan bijvullen. Ook zijn we aan het begin van het schooljaar langs alle brugklassen gegaan en hebben daar presentaties over duurzaamheid gehouden." Isa geeft aan: "Dit jaar organiseren we weer een warme truiendag. Dan gaat de verwarming naar beneden en dragen alle leerlingen en docenten een warme trui. We proberen nog wel meer activiteiten te bedenken voor het komende schooljaar." Senne en Annemei leggen nog uit: "We zamelen ook kleding en delen appels uit. Het is belangrijk om duurzaamheid steeds weer onder de aandacht te brengen. We combineren overigens duurzaam wel met gezonde voeding."

Voor een aantal leerlingen was deelname aan de ECO-raad tevens hun maatschappelijke stage, maar de meesten vonden het zo'n leuk project dat ze ook dit jaar deel blijven uitmaken van het team. De leerlingen van de ECO-raad hebben hun best gedaan om de uitreiking van de Groene Vlag een feestelijk tintje te geven. Er zijn groene soesje uitgedeeld op school en de aula is versierd met groene vlaggetjes. Tijdens de uitreiking van de vlag vulde de aula zich met feestelijke groen confetti.

De leerlingen kregen ook nog een certificaat van deelname aan de ECO-raad uitgereikt.

Meer berichten