De expositie is nog tot en met 5 oktober te zien in de Kunstkelder. De Kunstkelder is geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en op de woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur.
De expositie is nog tot en met 5 oktober te zien in de Kunstkelder. De Kunstkelder is geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en op de woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

Bekijk de kunst van de leraar en zijn cursisten

PUTTEN - In de Kunstkelder is de expositie 'Uit de schaduw van Drago Pecenica; werk van 12 van zijn cursisten' te bezichtigen.

Kunstenaar Drago Pecenica is tekenaar en etser. Hij tekent met een precisie waardoor op zijn schilderijen ieder detail te vinden is. Naast het vervaardigen van schilderijen geeft Drago ook les. Zijn cursisten komen uit de hele regio. Fina Buiter uit Putten en Hanneke Bos uit Nijkerk exposeren hun werk ook in de Kunstkelder. Beide dames hebben al tien jaar les van Drago en hebben zich ontwikkeld tot ware kunstenaars.

Drago Pecenica geeft aan: "Het is een bijzondere expositie waar werk is te vinden van leraar en cursisten. Zoiets heb ik nog nergens gezien. Veel kunstliefhebbers zijn benieuwd wat de cursisten van een kunstenaar doen en wat de invloed van de kunstenaar is. Uiteraard heb ik de tekeningen van mijn cursisten eerst beoordeeld, want je kunt niet alles in een galerie hangen. Het werk wat hier hangt heeft best een hoog niveau voor amateurs."

Fina Buiter geeft aan: "Ik had nooit getekend en het was me nooit opgevallen dat ik dit kon. Ik ben tien jaar geleden bij Drago begonnen en ben nog regelmatig verrast als er iets moois uit mijn handen komt. Ik zie dat ik groei en dat geeft een voldaan gevoel. Ik leg de lat best hoog en probeer steeds een andere techniek. Dat kost me best veel moeite en het gaat niet vanzelf. Maar het tekenen ontspant me ook. Als ik aan het tekenen ben, dan zit ik er helemaal in." Drago vult aan: "We zijn met een proces bezig. Kunstenaars vergeten vaak dat ze bestaan en ze groeien, als het goed is, tijdens het proces."

Ook Hanneke Bos tekent wekelijks bij Drago op de woensdagochtend. "Spontaan belde Drago of tekenen iets voor mij was. Mijn man was net overleden en ik ben het gewoon gaan doen. Ik vind het fijn om me te uiten in het tekenen. Naast het tekenen bekijken we elkaars werk en het contact met de medecursisten is altijd leuk. De kwaliteit van Drago is dat hij je op je gemak stelt. Hij heeft veel geduld." Fina herkent dit. "Drago geeft vaak adviezen waarmee ik verder kan. Soms zit ik weleens vast in een tekening en dan is het ook fijn om er samen met de medecursisten over te spreken", aldus Fina.

De expositie is nog tot en met 5 oktober te zien in de Kunstkelder. De ingang is te vinden aan de achterzijde van het gemeentehuis. De Kunstkelder is geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en op de woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur. Iedereen is welkom om even binnen te lopen en de expositie te bekijken.

Meer berichten