Foto:

Column: Arm en rijk tegelijkertijd

Ken jij ze ook? Wijnand en Gerrie van Putten? Mid-veertigers. Wijnand, voor vrienden Wij, is zzp'er en Gerrie is gestopt met haar werk. Ze wonen aan het Fontanusplein, in een vrijstaande woning uit 1977. Het gaat best goed met hen, alleen financieel houdt het niet over. Sinds Gerrie gestopt is met werken en vrijwilligerswerk met jeugd en ouderen doet, moeten ze bezuinigen om alle rekeningen te kunnen betalen.

Zo komt 'de hulp' nog maar 2,5 uur per week en dat was 3 uur. Allerlei lidmaatschappen zijn opgezegd, allebei zijn gestopt met roken en de tweede auto is eruit. Wel heeft Wijnand zijn zzp-tarief met 10 procent verhoogd. Er zijn grenzen aan het bezuinigen.

Overigens, behoort hij met zijn tarief nog steeds tot de goedkoopsten van Nederland. Met deze ingrepen sluit hun huishoudboekje weer. Op hun huis zit nog een kleine aflossingsvrije hypotheek. Het geld om af te lossen stond klaar op de bankrekening. Toch hebben ze besloten niet af te lossen en met dat geld hun huis te renoveren. Hard nodig na veertig jaar. Je kent het wel: oude keuken, groene badkamer, smoezelig toilet, bruine schrootjes. Het ziet er weer uit als nieuw, binnenkort houden ze open huis.

De rest van de rekening betalen ze met geld dat ze gewonnen hebben met de Precarioloterij. Zo leidt de verbouwing niet tot hogere maandlasten, de hypotheek loopt gewoon door. Overigens pakken ze met de rest van dat loterijgeld ook het straatwerk om hun huis aan. Ook dat leidt dus niet tot hogere maandlasten. En dan hebben ze nog steeds best veel spaarcenten achter de hand, voor het geval de nood écht aan de man is.

Kortom, de familie Van Putten heeft zijn zaakjes weer op orde. De rekeningen kunnen weer net betaald worden, ze wonen leuk in een comfortabel dorp met spaargeld achter de hand. Je zou kunnen zeggen ze zijn arm en rijk tegelijkertijd.

Elke gelijkenis tussen de familie Van Putten met de gemeente Putten (tekorten en bezuinigingen op WMO en jeugdhulp, renovatie gemeentehuis, dorpscentrum, belastingverhoging en precario-inkomsten) berust op louter toeval.

Het Puttens Weekblad is niet compleet zonder een column. Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten. Als u op deze column wilt reageren, stuur dan een e-mail naar redactie.pwb@persgroep.nl of laat een berichtje achter op www.puttensweekblad.nl.

Meer berichten