Adré en Marja Lichtendonk vertrekken voor vijf jaar naar Bosnie. Zij zijn te volgen via de website www.gzb.nl/adreenmarjainbosnie.
Adré en Marja Lichtendonk vertrekken voor vijf jaar naar Bosnie. Zij zijn te volgen via de website www.gzb.nl/adreenmarjainbosnie. (Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer)

Zendingsarbeiders gaan naar Bosnië

PUTTEN - Adré (62 jaar) en Marja (60 jaar) Lichtendonk gaan zich inzetten voor de opbouw van de kerk en de missionaire presentie in de samenleving in Bosnië. Zij worden voor vijf jaar uitgezonden door de GZB.

"Bosnië-Herzegovina is een door de burgeroorlog (1992-1995) verscheurd land. Nog altijd zijn daarvan sporen en trauma's aanwezig. Velen, vooral jongeren, zijn geëmigreerd naar het buitenland omdat ze vanwege grote werkloosheid geen toekomst zien in hun land. Bosnië-Herzegovina kent drie grote bevolkingsgroepen. Bij deze groepen zijn religie en etniciteit nauw met elkaar verweven. Zo'n vijftig procent van de bevolking is Bosniër en moslim, ongeveer dertig procent is Servisch-orthodox en zo'n vijftien procent is katholiek met een Kroatische achtergrond. De overgang naar een ander geloof ligt gevoelig", leggen Adré en Marja uit. "Er zijn na de burgeroorlog kleine protestantse gemeentes ontstaan, die het verlangen hebben om het evangelie in woord en daad door te geven. In totaal zijn er achthonderd leden, verdeeld over veertig gemeenten."

Het echtpaar is al vaker op missie geweest. "Wij zijn van 1992 tot 1998 uitgezonden naar Kenia. Toen zijn we teruggekomen met onze vijf kinderen om hen naar volwassenheid te begeleiden, maar ook om voor onze ouders te zorgen. We laten nu twee hoogbejaarde moeders, negen kinderen en zes kleinkinderen achter en dat geeft een dubbel gevoel. We worden de komende jaren opa en oma op afstand. Toch wordt het anders dan toen we naar Kenia gingen. Tegenwoordig hebben we de moderne communicatiemiddelen dus het contact zal intenser zijn dan in de jaren negentig. Tevens willen we jaarlijks drie tot vier weken naar Nederland komen en Bosnië is niet zo ver weg (1700 kilometer). Onze kinderen kunnen altijd langskomen. Onze jongste zoon betrekt ons huis en ook dat is prettig." Voor Kenia had het echtpaar alles in Nederland opgedoekt.

"In augustus 2017 hebben we elkaar de vraag gesteld of we nog een keer op missie wilden. Toen bleek dat we allebei graag wilden, hebben we dit met de GZB gesproken en zij hadden een vraag gekregen vanuit Bosnië. In Bosnië is de bevolking ontstoken geweest van kerkelijke aandacht en daardoor is het kerkelijk leven daar heel erg verwaterd. Wij willen juist in kleine kerken samen met de bevolking zoeken en hopen elkaar te vinden. Wij geloven in Gods kracht die daar Zijn zegen over geeft. Onze missie is geslaagd als we zien dat mensen elkaar weer opzoeken en als protestantse gemeenten groeien en laten zien dat ze aanwezig zijn in de maatschappij. Ons hoogste ideaal is dat wij mogen bijdragen aan verzoening, zowel persoonlijk als tussen de drie etniciteiten. We willen onze relatie met God laten uitwaaieren over de mensen om ons heen. Jezus present stellen is voor ons de kern en Hem erkennen in je leven kan een toekomstperspectief voor velen zijn." Adré heeft van de GZB een contract gekregen voor vijf jaar en Marja gaat de PR verzorgen. Daarnaast gaat zij vrijwilligerswerk doen.

Adré en Marja zijn de komende vijf jaar te volgen via de website www.gzb.nl/adreenmarjainbosnie.

Meer berichten