Van der Voorn en Van Essen van EE-Accommodations ontvangen Zwart, Hoogendijk en Van de Poll van Gemeentebelangen.
Van der Voorn en Van Essen van EE-Accommodations ontvangen Zwart, Hoogendijk en Van de Poll van Gemeentebelangen. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

'Bouw panden om tot migrantenhotel'

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

'Zoek naar structurele oplossing'

PUTTEN - Een delegatie van Gemeentebelangen bezocht de Poolse camping aan de Kolthoornseweg om eens te bekijken hoe het er daaraantoe gaat. Exploitant EE-Accommodations (European Expats Accommodations) verhuurt de chalets aan Fides Uitzendgroep en Covebo Uitzendgroep. Op de camping staan vijfendertig objecten waar 165 personen kunnen verblijven.

Fester van der Voorn en Marnix van Essen ontvangen Gemeentebelangen en vertellen tijdens de rondleiding: "We verhuren onze objecten aan uitzendbureaus. Deze camping wordt beheerd door een Poolse dame. Zij zorgt ervoor dat alles netjes blijft en is het aanspreekpunt voor de arbeidskrachten. De problemen van overlast liggen achter ons. Door goed beheer en toezicht is het een stuk verbeterd. Inmiddels hebben we ook een goed contact met de buren en zij kunnen ons altijd bellen als er eens iets voorvalt."

Fester en Marnix vervolgen: "We hebben vier jaar geleden nieuwe chalets neergezet en die zijn ingericht met goed meubilair en over het algemeen nieuwe spullen. Het park staat op een prima locatie en het loopt goed. Het enige probleem is wel dat we niet weten waar we de mensen moeten huisvesten als ons contract afloopt. Putten heeft ook een aantal bedrijven die behoefte aan arbeidsmigranten hebben. Inventariseer hoeveel arbeiders er nodig zijn en zoek naar een goede en structurele oplossing."

Hoogendijk, van Gemeentebelangen, vraagt zich ook af hoe het nu verder moet. "In Polen komen ze arbeidskrachten tekort, want de Polen komen naar Nederland. Het werk in Polen wordt gedaan door Bulgaren, Hongaren en Oekraïners. Het lijkt wel mensenhandel. In Nederland hebben we nog een hele groep mensen die wel kunnen werken maar het niet doen. Gemeentebelangen is hierop tegen. Nederlanders houden hun hand op en mensen uit Polen werken zich hier te pletter." Hoogendijk vindt ook dat Putten meer moet doen. "Het bevolkingsaantal daalt en met name jonge gezinnen vertrekken. We vergrijzen. Wellicht kunnen we iets met de leegstand op de industrieterreinen. Bouw lege panden om tot migrantenhotel waardoor ook ruimte ontstaat voor de eigen bewoners. Het is belangrijk om de toekomstvisie van bedrijven te weten." Als voorbeeld noemt Hoogendijk Storteboom. "Storteboom is een mooi bedrijf maar ze zijn In Putten uit hun jasje gegroeid. Uitbreiden kan hier niet en ze zitten nu op vier verschillenden locaties. Dit bedrijf kan veel beter naar Harderwijk vertrekken. Dat zou Putten zestien arbeidsplaatsen kosten en er werken 257 buitenlandse werknemers. Ik zie Storteboom liever vandaag vertrekken dan morgen. Als dit bedrijf zich zou verplaatsen kost ons dat zestien arbeidsplaatsen maar het geeft ook ruimte om huizen te bouwen. We moeten kijken naar de mogelijkheden en met elkaar om tafel. Het is onbegrijpelijk dat het college hier niet mee bezig is. Ze roepen bouwen, bouwen, bouwen, maar ze doen er geen fluit aan en ook de toenemende vergrijzing maakt hen niet uit."

Meer berichten