Nieuwe predikant in Putten

PUTTEN - Putten heeft er een nieuwe predikant bij. Ds. Pieter van den Berg uit Staphorst werkt tijdelijk in de gereformeerd vrijgemaakte kerk in Putten die nu al enige tijd zonder vaste predikant is. “Van januari tot half 2019 ben ik tijdelijk predikant in Putten voor anderhalve dag in de week”, stelt ds. Van den Berg zich voor. “Ik mag de gemeente helpen om een pas op de plaats te maken in de overgangsfase naar een nieuwe eigen predikant.”

Van den Berg typeert de gereformeerd vrijgemaakte gemeente als een kleine, hartelijke en betrokken gemeente, orthodox van inhoud en eigentijdser in vormen. De gemeente heeft geen eigen kerkgebouw en is daardoor minder zichtbaar maar wel wendbaar. Jarenlang kwam de gemeente samen in de Andreaskerk, maar sinds anderhalf jaar in het hervormd kerkelijk centrum De Aker. “Dat geeft een impuls in gastvrijheid en gemeenschap”, aldus de predikant. Hij heeft inmiddels zeer veel gemeenteleden gesproken en ook kennisgemaakt met de voorgangers uit andere kerken in Putten. “Ik proef dat de gemeente duidelijk haar plek in Putten wil innemen, in een open relatie met andere kerken.”

Bruggen bouwen over kerkmuren heen is iets wat de predikant na aan het hart ligt, zo blijkt ook uit de kerkentocht die hij in Staphorst in 2017 heeft georganiseerd in het kader van '500 jaar Reformatie', waarbij honderden mensen avond na avond verschillende kerken bezochten om even te “gluren bij de buren” en van elkaar te leren. Het verbinden van verschillende generaties is ook altijd een aandachtspunt. “Ik vind het mooi om te zien dat de jongeren die hier in de kerk zitten ook heel actief meedoen”, vertelt de predikant. “Ze helpen mee bij de organisatie van een kerkdienst door middel van muziek, kinderwerk of verzorgen de technische kant van een dienst zoals beeld en geluid. Dat is het voordeel van een kleinere gemeente; de inbreng van zo'n groep is dan vaak groter.” Hierin heeft de kerk ook geïnvesteerd met een eigen jeugdwerker, José Korsaan, die laatst een ontmoeting van alle kerkelijke jeugdwerkers uit andere kerken in Putten organiseerde.

Ds. Pieter van den Berg is wekelijks in Putten en tijdelijk het gezicht van de gereformeerd vrijgemaakte kerk, maar blijft ondertussen ook predikant in Staphorst tot hij later dit jaar begint in zijn nieuwe werkplek in Leusden. Op donderdagen is hij normaal gesproken in Putten en houdt hij inloopspreekuur van elf tot twaalf uur in De Aker. “Kom me gerust opzoeken voor een goed gesprek of een nadere kennismaking”, zo nodigt hij uit.

Meer berichten