Tanja van Driel (Welzijn Putten), Hetty Lommers (Zorggroep Noordwest Veluwe), Wendy Jager (Zorgerf Buiten-land) en Simone van Ee (Welzijn Putten) verheugen zich er op om veel vrijwilligers te ontmoeten tijdens de Workshop Carrousel op 8 april.
Tanja van Driel (Welzijn Putten), Hetty Lommers (Zorggroep Noordwest Veluwe), Wendy Jager (Zorgerf Buiten-land) en Simone van Ee (Welzijn Putten) verheugen zich er op om veel vrijwilligers te ontmoeten tijdens de Workshop Carrousel op 8 april. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

'Zes onwijs leuke workshops'

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

PUTTEN - Drie organisatie slaan de handen ineen om alle vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten. Zorgerf Buiten-land, Zorggroep Noordwest Veluwe en Welzijn Putten houden op maandag 8 april een Workshop Carrousel voor vrijwilligers. Hierbij zijn alle vrijwilligers die actief zijn in de buurt, binnen een vereniging, binnen de kerk, binnen de zorg, scholen en overige organisaties van harte welkom om deel te nemen aan deze gratis activiteit.

Het inschrijfformulier en de informatie over de inhoud van de workshops zijn afgelopen maandag via de diverse vrijwilligersorganisaties verspreid. Maar ook vrijwilligers die hier geen uitnodiging voor hebben ontvangen kunnen zich aanmelden voor de Workshop Carrousel die wordt gehouden op maandag 8 april in Stroud.

"Vanuit een eerdere baan kende collega Tanja van Driel de Workshop Carrousel en wilde dat graag in Putten introduceren. De Workshop Carrousel houdt in dat deelnemers zich voor diverse workshops kunnen inschrijven en aan twee workshops kunnen deelnemen. We hebben organisaties proberen te vinden die dit ook een mooi initiatief vinden voor de Puttense vrijwilligers. Zorgerf Buiten-land, Zorggroep Noordwest Veluwe waren direct bereid hier ook hun schouders onder te zetten en we verheugen ons op een geweldige avond. Elke organisatie heeft twee workshops geregeld en die zijn echt de moeite waard. We hebben alle vrijwilligersorganisaties aangeschreven maar hopen door dit bericht nog meer vrijwilligers te bereiken", legt Simone van Ee van de Stichting Welzijn uit. "De avond begint om 17.45 uur met soep en een broodje en vanaf 18.30 uur wordt de eerste workshopronde gehouden. Een workshop duurt drie kwartier en dan starten we na een korte pauze met de tweede workshopronde. De vrijwilligers nemen deel aan twee workshops naar keuze. Iedereen die waar dan ook vrijwilligerswerk in Putten doet is echt van harte welkom om aan te schuiven", benadrukt Van Ee.

Zorgerf Buiten-land introduceert de workshops 'Gezond eten en Bewegen' en 'Groen & Gelukkig'. Wendy Jager, aciviteitencoach bij Zorgerf Buiten-land, legt uit: "Er is niets belangrijker dan je eigen gezondheid. Want als je lekker in je vel zit, kan je alles wat je te bieden hebt aan de mensen om je heen geven. Gezond leven en/of afvallen heeft niets te maken met het jezelf dingen ontzeggen, strijden, afzien of 'vechten'. Er zijn simpele en praktische oplossingen. Oplossingen die we allemaal met plezier kunnen volhouden. Gezond leven kan makkelijk, zodat je geen moeite hoeft te doen om het vol te houden. Bij de Workshop 'Gezond eten en Bewegen' krijgen deelnemers praktische tips, die ze thuis en in hun vrijwilligerswerk kunnen toepassen."

De workshop 'Groen & Gelukkig staat in het teken van natuurbeleving. "Frisse buitenlucht en beweging is gezond voor iedereen, dat weten we allemaal. Buiten zijn is goed voor het humeur, het dag- en nachtritme en de algehele gezondheid. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt bovendien uit tot bewegen. Met eenvoudige activiteiten leren de deelnemers wat ze met de natuur kunnen doen. De activiteiten zijn gericht op het prikkelen van zintuigen en mooie dingen maken van natuurlijke materialen", legt Wendy Jager uit.

Hetty Lommers, coördinator informele zorg bij de Zorggroep Noordwest Veluwe, legt uit waarom de Zorggroep gekozen heeft voor de workshops 'Transfertechnieken' en 'Hoe is het om….?'. "Veel mensen doen vrijwilligerswerk met mensen die gebruik maken van medische hulpmiddelen. In deze workshop kunnen vrijwilligers oefenen hoe ze iemand kunnen helpen met het opstaan vanuit de stoel en hen begeleiden naar een rolstoel of rollator. Er wordt ook aandacht besteedt aan het omgaan met een rolstoel", aldus Lommers.

"In de workshop 'Hoe is het om….?' kruipen vrijwilligers in de huid van iemand met een beperking. Veel vrijwilligers werken met mensen die een lichamelijke beperking hebben. Door te ervaren hoe het is om in je in een rolstoel te verplaatsen, niet of slecht te kunnen zien of horen krijg je meer begrip voor de mensen met wie je werkt", vertelt Hetty Lommers.

Welzijn Putten heeft de workshops 'EHBO' en 'Eenzaamheid' op het programma van de vrijwilligersavond geplaatst. "Wat moet je doen als een kind op zijn knie valt en een flinke schaafwond heeft? En wat doe je als de bejaarde dame met wie je één keer in de week theedrinkt haar theeglas omstoot en zich verbrandt? In deze korte workshop leren deelnemers van een professionele EHBO-instructeur hoe ze kleine 'huis-, tuin- en keukenongelukjes' op de juiste manier kunnen behandelen", legt van Ee uit.

Van Ee vervolgt: "Eenzaamheid is een gevoel. Jong en oud, iedereen kan zich op een bepaald moment in zijn of haar leven eenzaam voelen. In deze workshop wordt eenzaamheid onder de loep genomen en krijgen deelnemers handvatten om eenzaamheid in het vrijwilligerswerk bespreekbaar te maken en aan te pakken."

Tanja van Driel geeft aan: "Het zijn onwijs leuke workshops. Helaas kunnen de vrijwilligers niet overal bij zijn. Ze kunnen twee workshops en 1 reserve opgeven. Dat kunnen ze doen voor maandag 25 maart. Er kunnen per workshop een beperkt aantal mensen deelnemen dus snel opgeven is verstandig. Ik verheug me op de interactie tussen de vrijwilligers van diverse organisaties. Vrijwilligers doen veel voor Putten en ze zijn overal actief. Het is nu ook leuk om eens iets terug te doen. Het zijn bijzondere workshops. Vrijwilligers die geen uitnodiging hebben ontvangen kunnen een inschrijfformulier via de website van welzijn Putten www.welzijnputten.nl aanvragen. Alle informatie is digitaal beschikbaar, maar langskomen bij Welzijn Putten kan natuurlijk ook."

Welzijn Putten is gevestigd aan de Brinkstraat 91.

Meer berichten