Foto:

Column; Inburgeren

Je loopt elke dag hetzelfde rondje met je hond. Je eet elke ochtend een boterham met jam. We kennen het wel, van die ingesleten gewoonten die we normaal en gewoon vinden. Ingeburgerde dagelijkse dingen die je niet kunt uitleggen waarom je die doet.

Elkaar groeten op straat vind ik zo'n ingeburgerde gewoonte waar veel dorpsgenoten niet van opkijken. Dat is prettig samenleven!

Hoe weten de nieuwe Nederlanders wat wij ingeburgerde goede gewoonten vinden? Mijn dochter vertelt hoe een Irakees klasgenootje wordt meegenomen in 'wat gaan we doen' en 'hoe kunnen we elkaar helpen'. Wat zou het fijn zijn als wij dat zelf ook wat meer doen, een stapje extra zetten om nieuwe Puttenaren onderdeel te laten worden van onze samenleving.

De gemeente heeft een taakstelling van het Rijk om een aantal statushouders per jaar op te nemen in ons dorp. Tegelijk zijn er bedrijven die werknemers uit Oost-Europa halen om voor hen te werken. Het voordeel van statushouders is dat ze er al zijn en een woning hebben. Het zou een aardig idee zijn om eens te kijken hoe we gevluchte statushouders – die al in Putten wonen- kunnen ondersteunen en juist hen een arbeidsplaats bieden. Ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zo blijven er niet onnodig veel mensen op de bank zitten omdat arbeidsmigranten het werk overnemen. En wat ook fijn is; zo blijven woningen beschikbaar voor Puttenaren. Mensen raken ingeburgerd als ze werk hebben en als ze mensen kennen.

Wat kunnen wij zelf doen om statushouders te helpen met inburgeren? Het begint bij een glimlach of een groet op straat.

Het Puttens Weekblad is niet compleet zonder een column. Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Jannita la Roi, raadslid voor Wij Putten. Als u op deze column wilt reageren, stuur dan een e-mail naar redactie.pwb@persgroep.nl of laat een berichtje achter op www.puttensweekblad.nl.

Meer berichten