Jan Bouw is gestopt als vrijwilliger bij de politie en heeft nu meer tijd voor leuke dingen.
Jan Bouw is gestopt als vrijwilliger bij de politie en heeft nu meer tijd voor leuke dingen. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

'Ze wisten wel dat ze de Sjaak waren'

PUTTEN - Sinds 1 januari heeft Putten geen vrijwillige politie meer. Jan Bouw heeft na 28 jaar afscheid genomen. "Of ik het werk zal missen moet nog blijken. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar heb een weloverwogen besluit genomen. Het is tijd voor iets anders."

Jan Bouw komt uit een familie jachtopzieners (de hedendaagse BOA's) en politiewerk trok hem altijd al aan. "Een neef van mij was toen vrijwilliger bij de politie en ik wilde dat ook wel. Ik ben medisch opgeleid en heb de volledige politieopleiding in de avonduren gedaan. In 1992 ben ik als politievrijwilliger in Putten begonnen. Het heette toen nog reservepolitie en we werkten met vijftien mensen in deze regio. Vanuit de korpsleiding was er behoefte aan ondersteuning, want door de inzet van vrijwilligers konden er dan twee politieauto's rondrijden in plaats van maar een. Wij zijn altijd boventallig geweest en nooit ingezet als vervanging van ziekte of verlof. Wij waren de extra handen en ogen."

Bouw vervolgt: "Als politievrijwilliger word je met van alles geconfronteerd. Het meisje dat ik dood vond aan de Van Geenstraat is me nog lang bijgebleven. Misschien wel omdat er nooit duidelijk is geworden wat er met haar gebeurd is. Uiteindelijk slijten dingen wel. Overigens greep alles waar kinderen bij betrokken waren me erg aan. Ook zelfdodingen vond ik altijd heel triest." Iedereen in Putten kende Jan Bouw als politieman. "Ik heb generaties zien opgroeien. De snotjongens van vroeger zijn nu brave huisvaders. Dat is heel leuk om te zien. Als ik jongens van toen tegenkom denk ik wel eens aan bepaalde dingen terug. Ik wist van de meesten wel wie het waren en als ze me probeerden te ontlopen wist ik ze later wel te vinden. Ook zij wisten vaak al dat ze de Sjaak waren", vertelt Jan. "Ik wilde niet altijd met mijn bonnenboekje zwaaien en gaf ook wel waarschuwingen. Ik was rechtvaardig als het kon en streng als het moest. Bij vechtpartijen in het uitgaansleven probeerden we de emotie eruit te halen. Als dat lukte kwam het meestal wel goed. Dit werkte natuurlijk niet altijd soms moesten we wel doorpakken."

In die achtentwintig jaar heeft Bouw ook wel veel zien veranderen. "Hoewel het gelukkig met de agressiviteit naar de hulpverleners in Putten nog wel meevalt zijn er toch wel dingen veranderd. Als vroeger een jongere thuis kwam met een bekeuring of het verhaal dat hij of zij was aangesproken door de politie dan zei een ouder vaak dat ze het er wel naar gemaakt hadden. Tegenwoordig komen ouders zelf verhaal halen."

Jan is minder gaan werken en probeert de weekenden vrij te houden. "Als politieman moet je bijblijven door bijscholing. De laatste tijd ging dat teveel ten koste van de tijd dat ik op straat aanwezig was. Ik word dit jaar 61 en vind het tijd om een stapje terug te doen. In de regio zijn nu nog twee vrijwilligers actief een voor Ermelo en een voor Harderwijk. Ik was de laatste in Putten. Ik heb het altijd gedaan vanuit een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid."

Meer berichten