Klaasje Kieft heeft afgelopen maandag afscheid genomen als gymdocent van de Stichting Welzijn Putten.
Klaasje Kieft heeft afgelopen maandag afscheid genomen als gymdocent van de Stichting Welzijn Putten. (Foto: Simone van Ee)

Het hele leven van Klaasje Kieft stond in het teken van sporten

PUTTEN - Klaasje Kieft heeft afgelopen maandag afscheid genomen van de mensen waarvoor zij jarenlang de gymlessen heeft verzorgd voor de Stichting Welzijn Putten. Vandaag wordt Klaasje 75 jaar en dat is voor haar een goede reden om te stoppen en van andere dingen die het leven biedt te genieten.

Klaasje was ruim 32 jaar gymdocent voor de stichting. De laatste jaren gaf ze haar lessen in de grote zaal van Stroud. "In 1987 begon ik voor de stichting te werken. De stichting heette toen nog Stichting Welzijn Ouderen Putten. Ik gaf watergym in het Bosbad en heb dat ongeveer elf jaar gedaan. Daarna werden de gymlessen in de zaal gehouden. Op 7 januari 2019 gaf ik mijn laatste les", vertelt Klaasje.

Zij begon al op haar achttiende jaar met het geven van gym aan kleuters bij Orion. "Daar heb ik verschillende groepen lesgegeven. Dat heb ik tot mijn 55e jaar gedaan. Ik heb er verschillende opleidingen voor gevolgd, maar ook wel veel gewoon maar gedaan. Ik heb heel veel Puttense kinderen gymles gegeven en het altijd met veel plezier gedaan. Daarom kostte het me ook totaal geen moeite." Maandag werd er een afscheidsfeestje gehouden voor Klaasje. "Het was hartstikke leuk. Ik gaf nog les aan twee groepen en heb met allemaal koffiegedronken. Dat was erg gezellig. Omdat ik 75 word heb ik besloten er een punt achter te zetten. Ik vond het wel een moeilijke keuze, want ik heb het altijd graag gedaan. De gymlessen worden wel voortgezet maar nu met een andere docent. Ik ga die lessen niet volgen. Als ik stop dan stop ik. Ik heb mijn hele leven gewerkt en het is nu goed. Ik ga samen met min man genieten van onze kinderen. We hebben ook een caravan en daarmee hopen we er wat vaker op uit te trekken."

Veel voorbereiding hoefde Klaasje niet meer te doen voor de gymlessen. "Ik kon bogen op jarenlange ervaring. We begonnen altijd met een warming up. Daarna wat oefeningen op een matje waarna altijd iets van spel volgde. Ik had oefeningen genoeg die ik met de mensen kon doen. Het kostte me totaal geen moeite." Naast turnen heeft Klaasje ook veel wedstrijden waterpolo gespeeld en trampoline gesprongen. "Mijn leven bestond uit sport. Als kind zat ik op turnen en daar is alles mee begonnen. De eerste trampoline moesten we toen nog laten maken. We sprongen in de eierhal omdat die voldoende hoogte had en we trokken het land in met deze trampoline om demonstraties te geven." Na al het sporten gaat Klaasje proberen eens een tijdje niets te doen. "Eerst even bijkomen en dan lekker genieten van het feit dat ik niets meer moet."

Meer berichten