Schrijf mee voor vrijheid

In de dagen rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, vindt weer de grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld plaats. Dan wordt er massaal geschreven voor mensen aan wie groot onrecht is aangedaan. Op de meeste plaatsen in het land gebeurt dat op maandag 10 december zelf, zoals in Harderwijk en Nunspeet. Maar in Putten vinden de schrijfacties plaats op woensdag 12 december.

PUTTEN - De Write for Rights-schrijfacties (voorheen Schrijfmarathons) van Amnesty International hadden voorgaande jaren veel effect. Al vele dappere activisten voor wie de schrijvers schreven, kwamen vrij.

Dit jaar wordt in het bijzonder actie gevoerd voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, of zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken, krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Iedereen kan meehelpen om onrecht te bestrijden. Al in een paar minuten tijd maakt iedere schrijver het verschil. Een kleine investering voor een heel hoog doel: vrijheid. De brievenschrijvers van vorig jaar hielpen om Teodora vrij te krijgen. Zij zat tien jaar onterecht vast omdat ze beviel van een doodgeboren kindje.

In Putten vinden de schrijfacties plaats op woensdag 12 december. ’s Ochtends gebeurt dat van 9.00 tot 12.00 uur in De Heerdt, ’s avonds van 19.00 tot 21.30 uur in Stroud. Materiaal en voorbeeldbrieven zijn aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.amnesty.nl/write-for-rights-2018. Daar is ook het verhaal van Theodora te bekijken. Mede dankzij 65.000 brieven en kaarten uit Nederland kwam zij vrij. Schrijven helpt. Schrijf mee voor vrijheid!

Meer berichten