De plaatselijke welzijnsorganisatie verdiept zich in samenwerkingen met betrekking tot (h)erkenning van (jonge) mantelzorgers.
De plaatselijke welzijnsorganisatie verdiept zich in samenwerkingen met betrekking tot (h)erkenning van (jonge) mantelzorgers. (Foto: Eigen foto)

Leerlingen leren omzien naar elkaar

door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Herken de (jonge) mantelzorger

PUTTEN - In het kader van preventieve (her)erkenning geven aan (jonge) mantelzorgers en het leren omzien naar elkaar is Lisanne van den Hee van de Stichting Welzijn Putten een aantal malen naar de Gabrielschool gegaan.

"Ik ging met de leerlingen van groep 6, 7 en 8 in gesprek over omzien naar elkaar. Er zijn veel jonge mantelzorgers die hier niet voor hebben gekozen. Vaak overkomt het hen. Voor iemand zorgen kan heel fijn zijn, maar soms kan het ook teveel worden en dan is begrip vanuit de omgeving belangrijk. Er zijn veel onzichtbare mantelzorgers en mogelijk weten zij niet dat er met hen meegedacht kan worden of dat er een luisterend oor beschikbaar is voor hen." Lisanne vervolgt: "Vrijwilligerswerk en omzien naar je buren en familie is iets van deze tijd. Op mijn vraag wat je kan ondernemen als je iets voor een ander wil doen of als je je zorgen maakt over iemand, kwamen de leukste ideeen naar voren. De leerlingen wilden hulp aanbieden door de hond van een oude buurman uit te laten, de straat sneeuwvrij maken of iemand uitnodigen voor een kopje thee om gezelligheid te delen. Ik gaf aan dat de SWP hier een hulpdienst voor heeft. Daar komen soms vragen van mensen die het gezellig vinden om een spelletje te dammen met kinderen die dit nog beter willen leren of ze willen voorlezen voor andere kinderen."

Terwijl boven in het klaslokaal hierover werd gesproken werd beneden hard gewerkt door leerlingen en volwassenen met niet aangeboren hersenletsel. Zes deelnemers van Interakt Contour en de leerlingen van de Gabrielschool mochten onder begeleiding van Martijn Meupelenberg creatieve presentjes maken. Deze attenties worden uitgereikt op de dag van de mantelzorger die op 10 november plaatsvindt. "Er ontstond een gesprek tussen een blinde meneer en een jongetje van 11 jaar. Het jongetje was onder de indruk wat deze meneer kon maken zonder gebruik te maken van zijn ogen. Een man van 35 jaar was verrast door de gastvrijheid van school en het enthousiasme van de kinderen. Hij vertelde een auto ongeluk te hebben gehad en daarom kon hij nu niet gewoon werken maar werkte ie bij De Schakel van Interakt Contour. Hij vond het fijn om weer eens op een school te zijn, omdat hij daar fijne herinneringen aan had." Een 14 jaar jonge mantelzorger kwam vertellen over haar eigen ervaringen met betrekking tot haar thuissituatie. Zij groeit namelijk op met een gehandicapte broer. "Het plezier maar ook de zorg thuis voor een gehandicapte broer heeft consequenties voor een ieder in het gezin." Van den Hee besluit: "Vanuit Welzijn Putten en Gabrielschool is er een mooie start gemaakt om kinderen bewust te maken van zorg. De interactie tussen de kinderen en de deelnemers vanuit dagactiviteitencentrum De Schakel was uniek en mooi vanwege de oprechte belangstelling voor elkaar." Op 10 november wordt er een gezellige avond bij Landal De Heihaas voor jonge mantelzorgers gehouden. Aanmelden kan via mantelzorg@swputten.nl.

Meer berichten