Monique van Rooijen informeert de zorgverleners over Positieve Gezondheid
Monique van Rooijen informeert de zorgverleners over Positieve Gezondheid (Foto: Bart Scholten)

Psychologen Praktijk Putten bestaat 25 jaar.

PUTTEN - Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan heeft Psychologen Praktijk Putten op maandag 15 oktober een symposium georganiseerd in De Aker. Het thema van het symposium was gehechtheid. Zowel de problematiek als de behandeling bij zowel Kinderen als Volwassenen is behandeld. Het symposium is door ong. 130 genodigden bijgewoond.

Monique van Rooijen, klinisch psycholoog en eigenaar van Psychologen Praktijk Putten opende het programma met een terugblik. In 1993 in Ermelo gestart met een Pedagogisch Adviesbureau samen met Karin van de Mortel. Karin was gespecialiseerd in leerproblematiek en dyslexie en Monique in de diagnostiek en behandeling van moeilijk opvoedbaar gedrag en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

Na een verhuizing naar Putten in 1995 is Monique zelfstandig verder gegaan als Psychologen Praktijk Putten. Door de vele aanmeldingen werd de praktijk gaandeweg uitgebreid met nieuwe collega’s. In 2004 verhuisde de praktijk naar de Veldstraat. Door het vertrek van de fysiopraktijk van Lolkema en Van de Kamp kwam daar praktijkruimte vrij. Eind 2017 verhuisde de praktijk naar een groot pand met 8 kamers aan de Midden Engweg. Hier groeide de praktijk uit tot een instelling voor medisch Specialistische GGZ.

Momenteel is de praktijk opgesplitst in een GGZ instelling voor Kinderen en Jeugdigen en een instelling voor Volwassenen. Er werken in totaal 31 (klinisch) psychologen, psychotherapeuten, GZ psychologen en orthopedagogen verdeeld over de verschillende instellingen. Volwassenen worden behandeld in Gezondheidscentrum Putten (4 kamers) en Gezondheidscentrum Da Costa (5 kamers). Kinderen en Jeugdigen kunnen terecht in de praktijk aan de Midden Engweg. Daarnaast is er een vestiging in gezondheidscentrum Bij de Veste in Nijkerk (3 kamers) en in de Gildenpoort in Zeewolde (5 kamers).

Gehechtheid in de jeugd

Elien van Es opende het wetenschappelijke deel van de middag over het thema gehechtheid aan de hand van de cirkel van veiligheid en vertrouwen. Gehechtheid biedt de basis voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Elien benoemde wat nodig is voor een veilige gehechtheid tussen ouder en kind en wat er gebeurt wanneer een kind onveilig gehecht is en de gevolgen hiervan.

Mieke Kersloot informeerde de aanwezigen over Theraplay, een therapeutische methode in Nederland waarbij de onderlinge band tussen (pleeg)ouder en kind versterkt kan worden. Hierdoor kunnen ouder en kind meer plezier hebben en elkaar beter begrijpen waardoor er weer een positieve interactie ontstaat. Nare ervaringen krijgen door deze therapie een plekje waardoor er meer ruimte komt voor groei en herstel van de gehechtheidsrelatie.

Gehechtheidproblemen bij volwassenen

Sanne Waardenburg vertelde over de problemen die volwassenen in hun leven kunnen ervaren wanneer het proces van hechting onder druk heeft gestaan. Zij gaf een presentatie over schematherapie zoals deze binnen de PPP plaatsvindt.
Yolande Viergever vertelde de aanwezigen over de VERS training. Deze training is bedoeld voor cliënten met problemen in de emotieregulatie. Dit is een training van 20 weken van 2,5 uur per week waarbij cliënten vaardigheden leren om te gaan met heftige emoties zoals boosheid maar ook verdriet waarbij mensen zich juist weer kunnen terugtrekken, gaan piekeren en soms somber worden .

Monique van Rooijen eindigde met een presentatie over de toekomst plannen van de PPP m.b.t. ouderenzorg, eHealth en positieve gezondheid. Dit laatste concept wordt komende tijd ook door de gemeente omarmd en eerstelijnshulpaanbieders worden daar komende tijd in geschoold om vanuit positieve gezondheid te gaan denken en handelen.

Nadien volgde nog een gezellige receptie waarbij zorgaanbieders, familie, collega’s en oud collega’s aanwezig waren.

Meer berichten