De raadsleden luisteren aandachtig naar de bevindingen van de archeologen. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer
De raadsleden luisteren aandachtig naar de bevindingen van de archeologen. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer (Foto: )

'Er is een boeiend verhaal te vertellen'

door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Gebied vol middeleeuwse historie

PUTTEN - De raadsleden kregen vorige week de gelegenheid om de archeologische locatie 'Rimpeler' te bezoeken. Volgens Eric Norde van adviesbureau Raap en Maarten Wispelwey, regioarcheoloog, zijn de resultaten tot nu toe spectaculair te noemen. "We hebben nu een derde deel van de zeven hectare onderzocht en wat we vinden overtreft al onze verwachtingen", vertellen de heren enthousiast.

Er is zelfs een klein erf uit de ijzertijd gevonden. "We vinden sporen van het jaar 800 tot 1400 en verkrijgen gigantisch veel informatie over het boerenleven van toen. Voor Nederlandse begrippen is een gebied van zeven hectare fors. We vinden veel puzzelstukjes en hopen aan het einde de puzzel compleet te krijgen", vertelt Wispelwey.

Eric Norde en Maarten Wispelwey leiden het groepje aanwezige raadsleden rond door het gebied. "We zijn nog maar pas begonnen en we hebben nu al een boeiend verhaal te vertellen", aldus Wispelwey. "Dit is een knots van een onderzoek en het levert heel veel informatie en leuke dingen op. We hopen dat de gemeente Putten in deze toekomstige woonwijk elementen wil laten terugkomen van onze bevindingen. Zo krijgt een wijk meteen een eigen identiteit."

Vorig jaar hebben de architecten proefsleuven gegraven aan de andere kant van de Rimpelerweg en daar werd niets gevonden. "Toen wisten we dat we daar niet hoefden te zoeken. Daarna zijn we op het huidige terrein sleuven gaan graven en toen bleek dat elke sleuf sporen bevatte. We zagen karresporen en een hele grote enk. Het is heel bijzonder dat we overal sporen vinden. Zo komt er heel veel boven water. We tekenen alles op en alles waar we wat zien graven we verder af. Dit hele gebied heeft een rijke middeleeuwse historie", vertelt Norde.

Wispelwey vult aan: "Dit gebied was eigendom van een kloostergemeenschap in Werden, Duitsland. De huisplattegronden die we ontdekken zijn te koppelen aan de kloosterboeken. Rimpeler wordt daarin wel genoemd en de archeologische en historische bronnen maken het beeld compleet. Daardoor kunnen we aan het einde van ons onderzoek de hele geschiedenis vertellen."

Norde vervolgt: "We vinden boerderijen met hele grote waterputten. Deze waterputten zijn heel specifiek te dateren. Ook hebben we zelfs moestuinbedden gevonden. Het is echt bijzonder dat we complete boerenerven tegenkomen inclusief de bijbehorende moestuinen. De moestuinbedden hebben we ontdekt met behulp van een drone." Ook een complete houten kom was een grote verrassing voor de archeologen. "Het is moeilijk iets dergelijks heel te houden, maar het is gelukt. Het is onmiddellijk naar een laboratorium gegaan en daar wordt de kom onderzocht en geprepareerd. Dat is een echt museumstuk", vertelt Wispelwey..

Ook zijn er sporen van een heel groot gebouw gevonden. "Dit gebouw is afwijkend van alles wat er op de Veluwe is gevonden. Het is zo zwaar gefundeerd dat daar meerdere verdiepingen opgezeten moeten hebben. Hier heeft geen gemiddelde boer gewoond. Het zou een hofboerderij of een dependance van het klooster kunnen zijn, maar ik sluit ook een grote gemeenschappelijke ruimte niet uit. We moeten nog conclusies trekken maar we fantaseren natuurlijk ook graag tijdens onze werkzaamheden", besluiten de archeologen.

Meer berichten