Op zoek naar tweeling aarde

PUTTEN - Astra Alteria nodigt u uit voor de inleiding van prof. Henny Lamers. De lezing vindt plaats op maandagavond 22 oktober aanstaande in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14 Putten. Aanvang: 20.00 uur. De lezing is gratis voor de leden van Astra Alteria. Niet-leden betalen € 6.

Zou er nog ergens leven zijn in het heelal of zijn wij de enigen? Om daarop antwoord te krijgen moeten we op zoek naar planeten bij ander sterren: exoplaneten. Het probleem is alleen dat planeten ongeveer een miljoen maal zwakker zijn dan de sterren waarom ze draaien. Bovendien staan ze vlakbij die ster, dus hun licht wordt volkomen overstraald door het sterlicht.

Maar op een handjevol uitzonderingen na is er nog nooit een exoplaneet “gezien”. Hoe kan dat? Uit de metingen van satellieten en bijzondere aardse telescopen is al heel veel geleerd over exoplaneten: Niet alleen welke sterren planeten hebben, maar ook hoe dicht of hoever ze van de ster staan, hoe heet het er is, waaruit ze bestaan en zelfs of ze wolken hebben!. Uit die gegevens schat men dat er in ons melkwegstelsel alleen al meer dan 100 miljard planetenstelsels zijn! Maar of er leven is weten we nog niet. Onlangs is een bijzonder planetenstelsel ontdekt bij de ster Tarppist 1, waar op sommige planeten leven zou kunnen zijn. Tot nu toe is er nog geen echte “tweeling-aarde” gevonden. Als die bestaat, waarom is ze dan zo moeilijk te vinden?

Toch zijn astronomen er in geslaagd met heel speciale instrumenten om de aanwezigheid van exoplaneten te ontdekken door heel secuur de sterren te bestuderen. Zo is er sinds 1995 al van meer dan 5000 sterren vastgesteld dat er exoplaneten omheen draaien. Om sommige van die sterren blijken hele planeet-systemen te draaien!

Professor Lamers zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie foto’s en filmpjes demonstreren hoe exoplaneten ontdekt kunnen worden en hoe astronomen uit de studie van sterren iets te weten komen over de planeten die erom draaien. Daarbij komen ook de nieuwste resultaten aan bod.

Meer berichten