Judith Verkade, Els Venus en Simone van Ee zijn al begonnen met het thema van de Week van de Opvoeding 'Opvoeden is samenspel.
Judith Verkade, Els Venus en Simone van Ee zijn al begonnen met het thema van de Week van de Opvoeding 'Opvoeden is samenspel. (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

Week van de Opvoeding in aantocht

Putten - Buurtzorg Jong heeft een speciaal programma samengesteld voor de Week van de Opvoeding die van 1 tot en met 7 oktober wordt gehouden.

door: A. Westphal-Kreeftmeijer

"De Week van de Opvoeding is een landelijk initiatief met als thema dit jaar 'Opvoeden is samenspel", vertelt Judith Verkade van Buurtzorg Jong.

"We zijn geïnspireerd door het thema en hebben diverse activiteiten waar ouders met hun kinderen aan deel kunnen nemen. Buurtzorg Jong realiseert zich dat we opvoeden samen moeten doen. Uiteraard is het een belangrijke taak voor ouders, maar soms ook een lastige. Opvoeden hoeven ouders overigens niet altijd alleen te doen, ze kunnen de hulp inschakelen van de opvang, scholen, sportverenigingen en kerken." Buurtzorg Jong heeft verschillende partijen benaderd om iets te organiseren voor deze speciale week en ze kregen veel medewerking. Zo hebben Stimenz, de bibliotheek Noordwest Veluwe, JeugdPunt, Kindcentrum Putten, Peuterspeelzaal 't Zwaluwennest, JongPutten, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de SWP en Buurtzorg Jong het programma samengesteld.

De SWP houdt op maandag 1 oktober een workshop over hun project 'Steunouders'. "Een steunouder is iemand die vrijwillig een kind opvangt voor een dagdeel in de week. Vaak hebben de kinderen die opgevangen worden een moeilijke thuissituatie. Een steunouder vangt een kind ongeveer een tot twee jaar op. In de tijd dat het kind wordt opgevangen kan de ouder zelf werken aan de eigen toestand. Een kind kan echt kind zijn bij de steunouder door lekker te spelen of gewoon mee te draaien in het gezin. Deze workshop wordt gegeven voor mensen die meer over dit project willen weten. Mensen die overwegen om pleegouders te worden kunnen ook langskomen. Zo kunnen ze proeven. De workshop wordt vrijblijvend gegeven dus mensen leggen zich nergens voor vast", legt Simone van Ee van de SWP uit.

Judith Verkade vult aan: "Steunouders zijn echt nodig. We hebben al een aantal kinderen die hier echt behoefte aan hebben. Het is echt leuk en gezellig om een kind mee te laten draaien in het gezin en een kind wordt hierdoor echt enorm geholpen." Verder wordt er in de 'Week van de Opvoeding' een speurtocht gehouden voor kinderen samen met hun ouders of verzorgers. Deze speurtocht is voor alle kinderen van de basisschool. "Er is een route door het dorp uitgezet met leuke vragen. Als de kinderen klaar zijn krijgen ze een leuke attentie", vertelt Els Venus van Buurtzorg Jong. "In de bibliotheek is een speciale boekentafel te vinden over opvoeden en het consultatiebureau deelt goodiebags uit. Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft een kleurwedstrijd uitgeschreven."

Ook de workshop '18 en dan' wordt nog genoemd. Deze is bedoeld voor jongeren van 17 jaar en hun ouders. Verder kunnen kinderen met hun ouders bootcampen met JongPutten, is er een voorleesactiviteit bij De Vrijbuitertjes en kan er worden geknutseld bij 't Zwaluwennest. Kijk voor het complete programma op www.swputten.nl.

Meer berichten