Foto:

Column; Burgerfrustratie

CDA en Gemeentebelangen gaan voor passend alternatief rotonde Garderenseweg. Na 2 jaar overleg en 60.000 euro verder is de wethouder overtuigd: er moet een megarotonde/parkrotonde komen (met maar liefst een doorsnede van 63 meter!) in de kruising van de Garderenseweg en Calcariaweg.

In de commissie Economie, Bestuur en Openbare ruimte van afgelopen week blijkt het voor alle partijen onduidelijk of het college met de aanvraag van het extra voorbereidingskrediet (nogmaals 70.000 euro extra bovenop de 60.000 euro) gelijk instemt met variant vier van de vier uiteindelijk gegeven opties. Voor alle duidelijkheid: enorm verrassend, maar dat is inderdaad het geval. De aanvraag voor het krediet geeft aanleiding van het stellen van veel vragen. Er blijkt nog ruimte voor (kleine) aanpassingen, maar de grootte en het opschuiven van de rotonde uit de kruising Bosrand/Calcariaweg richting het bos, staat vast. En laat dit nu net voor velen juist het probleem zijn.

Want dit is een schoolvoorbeeld van het kip en het ei verhaal. Moeten niet eerst de 4 verschillende varianten worden uitgewerkt, alvorens een weloverwogen keuze te kunnen gaan maken? Wat kost bijvoorbeeld de aanleg van een kleinere variant (variant nummer twee) en wat is de verhouding met de noodzakelijke bomenkap? Kunnen wij met een kleinere rotonde geen veilige rotonde creëren? Veiligheid staat boven alles, maar geeft een megarotonde van ruim 1 miljoen euro ons de garantie voor extra veiligheid? Door de rotonde op te schuiven, ontstaat een onwenselijk en onveilige situatie voor het verkeer en met name fietsers vanaf de Bosrand, wat een weg van rechts (waarschijnlijk zonder voorrang) wordt, direct na de rotonde. Er zijn immers nu geen geregistreerde ongevallen voor de huidige rotonde. Als wij rekening houden met de natuur, het huidige profiel van de aansluitende wegen en de wegversmalling in Garderen met het 30 km/u regime, dan kunnen het CDA en Gemeentebelangen niet anders concluderen dat een kleinere rotonde, wellicht met een alternatieve vorm zoals ovaal, passend is op deze plek.

En dan nog de burgerparticipatie in dit verhaal. Aanhoren, maar niet opvolgen? Op deze manier wordt burgerparticipatie burgerfrustratie.

Het Puttens Weekblad is niet compleet zonder een column. Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt.

Deze week is het de beurt aan Ellis van Dam, raadslid voor Gemeentebelangen.

Als u op deze column wilt reageren, stuur dan een e-mail naar redactie.pwb@persgroep.nl of laat een berichtje achter op www.puttensweekblad.nl

Meer berichten