Burgemeester Lambooij zal de eerste Kids & Koffie feestelijk openen op woensdag 5 september. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer
Burgemeester Lambooij zal de eerste Kids & Koffie feestelijk openen op woensdag 5 september. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

Koffie drinken terwijl kinderen spelen

door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Kids & Koffie opent haar deuren

PUTTEN - De eerste editie van Kids & Koffie gaat op woensdag 5 september in Stroud van start. Kids & Koffie is een initiatief van Bibliotheek Noordwest Veluwe, Buurtzorg Jong, Moeders Informeren Moeders, Icare JGZ, Stichting Welzijn Putten en twee enthousiaste moeders.

Met deze wekelijkse inloopochtend op woensdag van 10.00 uur tot 11.30 uur willen de initiatiefnemers ouders/verzorgers van jonge kinderen de kans geven om gelijkgestemden te ontmoeten in een informele omgeving, terwijl hun kinderen spelen. Burgemeester Henk Lambooij zal de eerste Kids & Koffie feestelijk openen op 5 september. De toegang is gratis.

Anita te Brinke van Buurtzorg Jong geeft aan: "We liepen al langer met het idee om iets voor moeders te doen. Wij horen regelmatig dat er best wel behoefte is om andere ouders of verzorgers te ontmoeten en op een ongedwongen manier met elkaar te bespreken waar ze zoal tegenaan lopen. Het is geen hulpverlening, maar het gaat om samenzijn en contacten leggen." Tanja van Driel van de SWP vult aan: "Kids & Koffie is niet alleen voor moeders maar voor iedereen die met kinderen van 0 tot 4 jaar te maken heeft." Nelleke Keijzer, coordinator van Moeders informeren Moeders, legt uit: "Er is best veel eenzaamheid onder moeders met hele jonge kinderen. Kids & Koffie is een laagdrempelige manier van ontmoeten. Het vindt iedere woensdagmorgen plaats en op de eerste woensdag van de maand worden er thema's besproken. Waarbij een deskundige komt spreken. Naast de inhoudelijke thema's is er elke derde woensdag van de maand een creatieve activiteit voor ouders en kinderen. Voor de komende drie keer hebben wij de thema's ingevuld maar deelnemers zijn zeker welkom om zelf onderwerpen aan te dragen. Het eerste thema is 'voorlezen met gebaren' op 3 oktober, de startdatum van de Kinderboekenweek. Tirza de Lange geeft dan een workshop waarbij zij ingaat op het hoe en waarom van voorlezen met gebaren. Verdere thema's dit jaar zijn op 7 november 'draagdoeken' en op 5 december 'Vraag en Antwoord over opvoeden' door Icare." Patricia Polman-Tuin is een van de enthousiaste moeders die deze bijeenkomsten gaat begeleiden. Zij vertelt: "Ik kwam vanuit Amsterdam in Putten wonen en kende hier helemaal niemand. Ik voelde me wel vaak eenzaam. Kids & Koffie maakt het mogelijk om sociale contacten op te doen. Nu gaat mijn oudste kind naar school en gaat het beter. Het kan fijn zijn om even met andere moeders te praten. Wellicht is dit ook fijn voor mensen die net in Nederland wonen." Patricia gaat de ochtenden samen verzorgen met Esther Schutte. Marlon Alofs, jeugdverpleegkundige bij Icare, geeft nog aan: "Het is zo goed om met elkaar te kletsen en te vertellen waar je tegen aanloopt. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze de eerste drie maanden met hun baby niet leuk vinden maar dat durft niemand te zeggen. Tijdens Kids & Koffie kunnen dit soort zaken bespreekbaar worden gemaakt."

Meer berichten