Foto: Gemeente Putten

Column: Draag ook uw steentje bij

Wat een zomer! De weerrecords in ons land stapelden zich op. Was mei nog de warmste mei sinds 1901, juni was de droogste juni sinds neerslagmetingen begonnen in 1951. En in juli waren temperaturen van rond de 35 graden Celsius geen uitzondering. Maar al die hitte- en droogterecords komen niet alleen, we hebben ook steeds vaker te maken met extreme regenbuien en de frequentie van hevige regenbuien zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Zwemmen in de straten is eenmalig misschien best leuk, maar dat moet niet te vaak gebeuren.

De gemeente is al vanaf 2014 bezig met het afkoppelen van openbare ruimte van het riool. Regenwater wordt daarmee geïnfiltreerd in de bodem in plaats van dat het in het riool verdwijnt. Maar niet alleen de gemeente heeft er een taak in om Putten klimaatbestendig en waterrobuust te maken. Ook inwoners kunnen daar hun ''steentje'' aan bijdragen.

Vergroen uw tuin

We zien steeds meer tuinen met veel tegels. Het is makkelijk en vraagt weinig onderhoud, maar verstening zorgt er onder andere voor dat regenwater moeilijker in de grond kan wegzakken, het jaagt bijen, vlinders en vogels uit de tuin en het wordt erg heet in de tuin, doordat stenen de warmte langer vasthouden. Versteende tuinen veranderen daarmee in een hitte-eiland. Ik roep de inwoners van Putten op om hun tuin te vergroenen. En zeg nou zelf, wat planten, bomen, bloemen en struiken zijn toch ook een stuk gezelliger?!

Het Puttens Weekblad is niet compleet zonder een column. Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Joyce Kamphuis, raadslid voor Wij Putten. Als u op deze column wilt reageren, stuur dan een e-mail naar redactie.pwb@persgroep.nl of laat een berichtje achter op www.puttensweekblad.nl

Meer berichten