Bewoners Voorthuizerstraat vinden het belangrijk dat het hun straat een zestig kilometer weg wordt.
Bewoners Voorthuizerstraat vinden het belangrijk dat het hun straat een zestig kilometer weg wordt. (Foto: )

'Groot onderhoud moet wel met beleid gebeuren'

PUTTEN - Bewoners van de Voorthuizerstraat hebben een klankbordgroep gevormd, omdat zij zich zorgen maken over het groot onderhoud wat de Provincie Gelderland van plan is te gaan verrichten aan die weg. De klankbordgroep bestaat uit ongeveer honderd personen en bewoner van de Voorthuizerstraat Jelis Doest is woordvoerder namens hen. De Provincie is voornemens om de werkzaamheden in 2019 en 2020 te verrichten.

"Wij maken ons zorgen, maar weten niet of dit terecht is. Voor ons is het belangrijk dat het onderhoud wel met beleid gebeurd. Vergeet niet dat Voorthuizen de poort naar de Veluwe wordt genoemd. Voor de bewoners is het erg belangrijk dat de weg van een tachtig kilometer weg naar een zestig kilometer weg wordt omgezet en dat er zoveel mogelijk bomen gespaard worden", legt Jelis Doest uit.

"De wens van bijna iedereen is het terugbrengen van de snelheid. Het maakt qua tijd bijna niets uit (het scheelt precies 1 minuut en 20 seconden), maar de voordelen zijn groot. Er is minder lawaai, het zorgt voor besparing van brandstof en minder uitstoot van fijnstof en CO2. Maar het is vooral veel veiliger voor de vele in- en uitritten aan de Voorthuizerstraat."

Doest vervolgt: "De provincie heeft inmiddels de bewoners al bij het proces betrokken. "Zij gaat onderzoeken wat de bewoners willen en of er mogelijkheden zijn hieraan tegemoet te komen. Op die manier hopen we samen naar een punt toe te werken. De bewoners begrijpen best dat de weg breder moet worden. Maar bij een snelheid van zestig kilometer is de verbreding aanzienlijk minder dan als we moeten verbreden naar een weg van tachtig kilometer per uur."

Schrikbeeld

"Het onderhoud aan de Voorthuizerstraat leeft enorm onder de bewoners en we willen graag met de provincie meedenken. Het is voor mij een schrikbeeld dat ik ineens wakker wordt en zit te kijken naar een grote grijze asfaltweg zonder bomen. Dat willen we echt voorkomen. De provincie is aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Wellicht hebben nog meer bewoners een idee over de inrichting van de Voorthuizerstraat", besluit Jelis Doest. Stuur hiervoor een mail naar jpdoest@hetnet.nl.

Meer berichten