Dick Klaassen werd de hele dag door verrast door de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten. Foto: Chantal van Dreven
Dick Klaassen werd de hele dag door verrast door de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten. Foto: Chantal van Dreven (Foto: )

'De ooievaar staat voor verandering'

door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Groot feest bij basisschool De Akker

Dick Klaassen, directeur van basisschool De Akker, vierde onlangs dat hij veertig jaar bij het basisonderwijs betrokken is. De leerlingen en het personeel van De Akker stonden hier uitgebreid bij stil.

PUTTEN - Dick wist wel dat er het een en ander zou gebeuren maar was compleet verrast toen de leerlingen van groep 8 's morgens vroeg voor zijn deur stonden. Zij haalden hem thuis op en hadden een tandem meegenomen. Dick en zijn vrouw Thona werden gevraagd om mee te fietsen en via een omweg kwamen ze aan bij De Akker waar alle overige leerlingen een erehaag langs de weg hadden gevormd. Dick en Thona werden onthaald met muziek en een lied. Op het schoolplein aangekomen werd aan de kinderen gevraagd waarom dit zo'n bijzondere dag is. Een leerling geeft aan: "Omdat meester Dick veertig jaar werkt." Er was een speciaal lied voor dit jubileum geschreven en dat werd het echtpaar toegezongen. Een leerkracht vertelde: "Als het feest is geef je ook meestal een cadeau en meester Dick mocht een lijstje inleveren. Wij hebben iets uitgezocht van dat lijstje." Twee leerlingen uit groep vijf kwamen met het cadeau aanlopen. Klaassen pakte een beeld uit van de Puttense kunstenaar Gerrit van Emous en vroeg de kinderen wat zij dachten wat het was. Een zwaan, een struisvogel of toch een ooievaar? Het bleek een ooievaar te zijn en Klaassen legde uit: "Als je de betekenis van ooievaar opzoekt zie je dat het symbool staat voor verandering. En dat is wat ik al die jaren in het onderwijs heb proberen te doen. Als je iets wil veranderen dan moet je daar iets voor doen, dan moeten we er met elkaar iets voor doen. Ik geef het een mooi plekje in de tuin." Eenmaal binnen in de school aangekomen heeft Klaassen geen idee wat hem de rest van de dag te wachten staat. "Ik wist wel dat er iets georganiseerd werd, maar was verder nergens van op de hoogte. De kinderen hebben het heel goed stil gehouden. Toen groep 8 vanmorgen met een tandem voor de voordeur stond zijn we nog even langs de Ichthusschiool gefietst. Dat is de school waar ik ooit begonnen ben. We hebben een heerlijke fietstocht gemaakt en ik heb een prachtig cadeau gekregen."

Klaassen blikt terug op de veertig jaar in het onderwijs. "In het onderwijs is het belangrijk om met de tijd mee te gaan en in kansen te denken. Hoe hard je gaat maakt niet uit, maar stil staan of achteruitgaan dat kan niet." Dick is dus begonnen bij de Ichthusschool met lesgeven, "Daarna werd ik adjunct directeur bij De Schuilplaats en vijftien jaar geleden werd ik bij De Akker benoemd als directeur. De collega's op de werkvloer bepalen hoe ze te werk gaan. Uiteraard wel binnen de kaders die we samen hebben neergelegd. Ik wil ze graag de ruimte geven om zich te ontwikkelen. Ik geloof erin dat zo verandering kan plaatsvinden."

Klaassen werkt nog een jaar of drie door. "Ik hoop dat ik de bouw van een nieuwe school nog meemaak. Ik zou het geweldig vinden als dat een gebouw voor de buurt wordt."

Meer berichten