Kees laat een eigentijdse school achter. "De school is gerenoveerd en groen geworden en we hebben een enorme aanwas van kleuters."
Kees laat een eigentijdse school achter. "De school is gerenoveerd en groen geworden en we hebben een enorme aanwas van kleuters." (Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer)

'Iedereen moet zich hier veilig voelen'

Roest neemt afscheid van Huinen

PUTTEN - Kees Roest, directeur van School Huinen, stopt na 44 jaar werken in het onderwijs en gaat van zijn pensioen genieten. Heel veel generaties in Putten hebben les van Roest gehad.

"Ik vind het best raar om te stoppen met werken. Ik loop op deze school al 41 jaar rond en dat dit binnenkort niet meer zo is voelt vreemd. Ik ben het werken zeker nog niet zat maar ben wel heel dankbaar dat ik mijn werkbare leven gezond mag afsluiten. Ik hoop in de toekomst van andere dingen te kunnen genieten samen met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen."

Roest is in 1974 begonnen met lesgeven in Barneveld. "Ik begon daar als leerkracht en we wilden graag trouwen. Toen zag ik in Putten een vacature bij School Huinen en daar was een schoolhuis (woonhuis) bij. Ik heb gesolliciteerd en werd op 1 oktober 1977 benoemd. Ik heb vier jaar voor een groep gestaan en in 1982 werd ik hoofd der school. In 1985 werd het basisonderwijs en stroomde ik door naar de directeursfunctie. Van 1999 tot 2016 heb ik School Veenhuizerveld erbij gedaan. Toen deze school opgeheven werd ben ik 1 dag per week coaching aan nieuwe startende leerkrachten gaan geven. Werken met jonge mensen vond ik erg leuk." Roest vervolgt: "We hebben dertig jaar in het schoolhuis gewoond. We woonden en leefden in dit buurtschap en ik was hier ouderling. We zijn volledig met de buurt vergroeid. Elf jaar geleden kochten we een huis in Bijsteren. Hierdoor werd de afstand tussen mijn privéleven en mijn werk wat groter." In zijn vrije tijd gaat Roest zich wel vermaken. "Ik heb veel taken in de kerk, maak muziek en werk graag in de tuin. Daarnaast heb ik zeven kleinkinderen. Dus dat komt wel goed. Ik neem echt afstand en afscheid van de school."

Terugkijkend vond Kees Roest het heel erg dat hij leerlingen heeft verloren. "Nooit in de periode dat ze hier op school zaten maar wel leerlingen die daarna verongelukt zijn of ernstig ziek werden." Apart vond hij de tijd dat zijn eigen kinderen op school rondliepen. "Het onderwijs is in die jaren enorm veranderd. In mijn beginjaren deden alle leerlingen hetzelfde. Nu wordt er veel meer onderwijs op maat gegeven. Ook hebben we een intern begeleider (Ib'er) die de ontwikkeling van de kinderen goed bijhoudt. Vroeger kregen alleen kinderen die wat lager presteerden extra aandacht nu hebben we zelfs een plusklasje voor kinderen die meer kunnen. Ik heb digiborden en computers zien komen. Dat vond ik een mooie ontwikkeling. Vroeger vertelden we over een vulkaanuitbarsting en nu kunnen we het laten zien. Maar dit gaat over de lesstof wat ik veel belangrijker vind is het pedagogisch klimaat op school. Kinderen maar ook het personeel moeten zich hier veilig voelen. We zijn een christelijke school maar bijna alles komt hier. Het gaat om elkaar accepteren en respecteren. De regels zijn voor alle kinderen hetzelfde. Het is belangrijk om vertrouwen in elkaar te hebben. Wij zijn geen perfecte school maar ik heb wel mijn uiterste best gedaan om onze leerlingen een veilige omgeving te bieden."

Meer berichten