Anton Barske, voorzitter van Stichting Steunouder en Kees Paap van de SWP zetten hun handtekening onder het contract. Kees Paap: “Het is geen falen als ouders om deze ondersteuning vragen. We willen met dit project mensen met elkaar verbinden." Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer
Anton Barske, voorzitter van Stichting Steunouder en Kees Paap van de SWP zetten hun handtekening onder het contract. Kees Paap: “Het is geen falen als ouders om deze ondersteuning vragen. We willen met dit project mensen met elkaar verbinden." Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

Een Steunouder kan wat lucht geven

PUTTEN - Het project Steunouder is vorige week officieel van start gegaan. De Stichting Welzijn Putten gaat dit project uitvoeren.

"Ouders kunnen soms door allerlei oorzaken de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) moeilijk alleen aan. Steunouders bieden deze ouders een steuntje in de rug door het kind één of twee dagdelen per week aandacht te geven", legt coördinator Tanja van Driel uit. "Een vraagouder kan hierdoor energie opdoen en de eigen verantwoordelijkheid voor de opvoeding van het kind behouden. Met Steunouder hopen we de inzet van (zwaardere) hulpverlening te voorkomen."

Tanja van Driel vertelt; "Het project is een open boek. De afgelopen jaren hebben we, als Stichting Welzijn Putten een behoorlijke transitie doorgemaakt. We gingen van een ouderenstichting naar een brede welzijnsstichting. Met het project Steunouder kunnen we daadwerkelijk een andere doelgroep ondersteunen. We gaan actief vrijwilligers werven en we hopen vraagouders aangereikt te krijgen van Stimenz of Buurtzorg Jong. Uiteraard mogen vraagouders ons ook direct benaderen."

Maria Wassink, directeur van de Stichting Steunouder was bij de startbijeenkomst aanwezig en vertelt: "De meerwaarde van Steunouder is dat de ouders hun eigen verantwoordelijkheid behouden. En de kinderen krijgen een plek waar ze 'kind' kunnen zijn. Het bevordert de sociale steun en voorkomt extra zorg. Steunouders bieden praktische hulp door een kind een plezierige en ontspannen middag in een andere omgeving door te laten brengen. We kijken door het hele land naar organisaties die dit project willen omarmen. We zijn al in tien plaatsen actief en de Stichting Welzijn Putten is de elfde."

Tijdens de startbijeenkomst was ook ervaringsdeskundige Hennie Visser aanwezig. Zij is steunoudercoördinator in Harderwijk en vertelt: "Een Steunouder kan echt lucht geven in het gezin van de vraagouders. We bekijken per gezin wat er nodig is en of de vraag de vrijwilliger niet overstijgt. We bieden maatwerk." Peter is steunouder in Harderwijk en hij is een echte huisvriend voor sommige gezinnen. "Ik ga regelmatig op stap met een jongen om leuke dingen te doen. Ik bezoek de kinderboerderij en heb hem leren fietsen." Hennie noemt een voorbeeld. "In een gezin werd een ernstig gehandicapt kind geboren waardoor het oudste kind ondersneeuwde. Zij heeft een steunouder die wel tijd voor haar heeft. Ook hebben we een keer een ernstig zieke moeder kunnen ondersteunen." Iedereen die meer informatie wil over het project Steunouder kan terecht bij Tanja van Driel via telefoonnummer 0341-357078 of stuur een e-mail naar: tvdriel@swputten.nl.

Meer berichten