Nationale Herdenking bij monument aan de Engweg

PUTTEN - De Nationale Herdenking in Putten vindt plaats op vrijdag 4 mei bij het monument op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Engweg/Molenstraat.

Voorafgaand aan de herdenking is er een herdenkingsbijeenkomst in de gereformeerde kerk (Achterstraat 39). Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door samenwerkende kerkgenootschappen in samenwerking met de gemeente. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Voorganger is dit jaar ds. Van de Kamp van de Hersteld Hervormde Gemeente.

Na de herdenkingsbijeenkomst start om 19.45 uur de stille tocht vanaf de gereformeerde kerk (Achterstraat) naar de Oude Algemene Begraafplaats. De weg naar de plaats van de plechtigheid wordt te voet en in volkomen stilzwijgen afgelegd. Belangstellenden mogen aansluiten bij deze stille tocht. Vlaggen en vaandels worden niet meegevoerd en er worden geen toespraken gehouden.

Nadat Excelsior een aantal minuten voor 20.00 uur twee coupletten van een koraal heeft gespeeld, volgen om 20.00 uur de twee minuten van stilte en bezinning. Bij de plechtigheid geeft een trompetsignaal het begin en einde van de twee minuten stilte aan. Van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van de kerken.

Na de twee minuten stilte legt burgemeester Lambooij samen met zijn echtgenote namens het gemeentebestuur een krans. Namens de Puttense scholen leggen Thijmen Vosselman en Marilene van Malenstein van Basisschool Bij de Bron een krans. Ook andere instanties leggen een krans/bloemstuk bij het monument, zoals de Stichting Oktober 44 en een delegatie van loopgroep De Samenloop die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen ophaalt. De plechtigheid bij het monument eindigt met het spelen en zingen van het Wilhelmus.

Na afloop van de plechtigheid speelt Excelsior nog een aantal koralen. Omstanders kunnen dan bloemen bij het monument leggen.

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang hangen bij het monument en van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok. Bij zonsondergang dienen alle vlaggen ingehaald te worden.

Meer berichten