De aanwezigen dachten mee over het Verhaal van Putten. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer
De aanwezigen dachten mee over het Verhaal van Putten. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Wie helpt mee om het Verhaal van Putten completer te maken?

PUTTEN - De gemeente Putten en Erfgoed Gelderland hielden vorige week een inspiratiebijeenkomst over het Verhaal van Putten waarbij werd gesproken hoe de geschiedenis van Putten behouden wordt voor de volgende generaties.

Projectleider Jette Jansen legde uit dat het doel van het project is om samen met inwoners de Puttense geschiedenis op een eigentijdse manier te blijven vertellen aan jong en oud. Met dit project wordt de Puttense Canon uitgebreid met geschiedkundige verhalen. Ook komt er ruimte voor bijzondere persoonlijke verhalen over het leven in Putten. "We willen het verleden naar het heden brengen. Uiteindelijk zal dit leiden tot een website, routes, historische artikelen en tentoonstellingen."

Tijdens deze bijeenkomst werden thema's verzameld die volgens de aanwezigen niet mogen ontbreken bij de uitbreiding van de Puttense Canon (geschiedverhalen). Ook werden er vrijwilligers gevraagd die getraind willen worden als interviewer. Deze interviewers gaan verhalen, die in sommige geval verloren dreigen te gaan, opschrijven. Velen waren naar Stroud gekomen om mee te denken. Na de pauze werd er gebrainstormd over belangrijke gebeurtenissen en personen die iets voor Putten hebben betekend, maar ook bijzondere plekken, buurtschappen en ambachten, gebruiken en tradities werden opgeschreven en verzameld. Zo kwam de bevrijding van Putten voorbij, maar ook de Puttense moordzaak en het meisje van Nulde. De opening van het Bosbad en de opvang van evacués uit Nijkerk werd naar voren gebracht. De vermissing van Maria van der Zande, Kamp Vanenburg en het schaatsen op de kanovijver werden opgeschreven en ook de Ossenmarkten en de optochten tijdens Koninginnedag mochten volgens de aanwezigen niet ontbreken in 'Het Verhaal van Putten'. Uiteraard werd ook de razzia met alle dramatische gevolgen genoemd.

Nog steeds zijn mensen die met hun bijdrage het Verhaal van Putten vorm willen geven van harte welkom om zich aan te melden. "Concreet zoeken we naar mensen die mee willen werken als interviewer, onderzoeker of auteur. Ook mensen die zelf herinneringen willen aandragen of die anderen uit hun omgeving bij het project willen betrekken zijn van harte welkom zich aan te melden", aldus Jansen.

Puttenaren die mee willen doen aan het traject door persoonlijke verhalen te schrijven aan de hand van interviews kunnen zich aanmelden bij Tim Stapel via email t.stapel@erfgoedgelderland.nl of bellen naar 06-27074776. Belangstellenden die mee willen denken voor uitbreiding en aanvulling van de Puttense Canon kunnen zich aanmelden bij Iris Dracht via email i.dracht@erfgoedgelderland.nl.

Verhaal van Putten is een initiatief vanuit de gemeenteraad. Het project wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland namens de gemeente Putten in samenwerking met Stichting Oktober '44 en het Puttens Historisch Genootschap.

Meer berichten