Foto: Gemeente Putten

Column; De eed

Op 29 maart 2018 mocht ik opnieuw de eed afleggen nadat ik op 21 maart weer gekozen werd voor de gemeenteraad. Ik vind het altijd bijzonder om een beëdiging mee te maken. Na afloop van de raadsvergadering – een van de kortste die ik ooit mee maakte- zei iemand tegen mij: 'Nou dat was het dan weer'. Toch voelde dat voor mij anders. Het is meer dan een formaliteit of iets dat erbij hoort.

Er zijn weinig ambten waarbij je een eed af moet leggen. Met het afleggen van de eed zweer je nogal wat. De eed betekent voor mij dat ik integer handel. Integriteit is voor mij: het goede doen ook als niemand kijkt. Daarnaast betekent de eed voor mij dat ik altijd zo goed mogelijk de belangen afweeg die er zijn. Dat houdt in dat besluiten die genomen worden, recht moeten doen. Recht doen aan de mensen die het besluit aangaat. Dat zijn in sommige gevallen lastige afwegingen. Speelt het plaatselijke belang als het gaat over een straat of wijk of speelt het algemene belang? Een besluit moet voor mij altijd uit te leggen zijn. Daarom: heeft u vragen over besluiten? Stel ze, en ik geef u graag antwoord.

Zo waarlijk helpe mij God Almachtig

De eed wordt voorafgaand aan het zweren voorgelezen door de burgemeester. Aan het antwoord dat ik geven mocht: 'Zo waarlijk helpe mij God Almachtig' hecht ik waarde. In mijn raadswerk weet ik mij gedragen door het gebed van de eed. Hij helpt en ondersteunt. Dat gebed geeft ook vertrouwen voor de komende vier jaar. Ik ben dankbaar dat het in de openbaarheid mocht gebeuren, geen formaliteit of iets dat erbij hoort, maar een bewust antwoord.

Het Puttens Weekblad is niet compleet zonder een column. Iedere week vertelt een Puttense politicus in deze column wat hem of haar bezighoudt.

Deze week is het de beurt aan TeunJan van Ooijen, raadslid van de ChristenUnie.

Als u op deze column wilt reageren, stuur dan een e-mail naar redactie.pwb@persgroep.nl of laat een berichtje achter op www.puttensweekblad.nl

Meer berichten