Samen voor de kat zorgen. Foto: Mirjam de Boer
Samen voor de kat zorgen. Foto: Mirjam de Boer (Foto: Mirjam de Boer)

Electro World schenkt robotkatten aan de Schauw

PUTTEN - Johan van Rossem van Electro World Putten bracht vorige week een verrassing naar De Schauw. Hij bezorgde drie robotkatten bij groepswoningen Amalia, Alexia en Ariane.

De bewoners die allen een vorm van dementie hebben, waren blij verrast. Mevrouw Van den Hoek, bewoonster van woning Alexia en Erika Bekema-Jansen, verzorgende in De Schauw, bekijken samen de robotkat.

Uit onderzoek is gebleken dat robot-huisdieren, net als echte huisdieren, een positief effect hebben op het welzijn van ouderen en met name bij ouderen met dementie. Door een robotkat op schoot of naast zich te nemen worden zij rustig en ze genieten er zichtbaar van.

De robotkat miauwt en spint en de pels is zacht en prettig om te aaien en kan zelfs geborsteld worden.

Hij kan aan zijn pootje likken, omrollen en is levensecht. De kat reageert op het “baasje” en als het donker wordt gaat de kat geeuwen en knikkebollen. Deze reacties zijn niet voorspelbaar, wat de robotkat nog meer doet lijken op een echte kat.

De drie robokatten in de Schauw liggen geregeld op schoot en zijn al echte medebewoners geworden. Alleen een leuke naam ontbreekt nog, maar die krijgen ze binnenkort.

Robotkatten geven ontspanning en zorgen voor sociaal contact. Daarnaast geeft een robotkat het gevoel ergens voor te kunnen zorgen.

Meer berichten