Edwin van Harten, Johan de Jong, Tanja van Driel, Piet Brandsma, Lenie Agterhof en Mientje Vliek willen mantelzorgers tot steun zijn. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer
Edwin van Harten, Johan de Jong, Tanja van Driel, Piet Brandsma, Lenie Agterhof en Mientje Vliek willen mantelzorgers tot steun zijn. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Boekje vol tips voor mantelzorgers

PUTTEN - Het Platform Mantelzorg Putten is vorige jaar opgericht en in samenwerking met Tanja van Driel van de Stichting Welzijn Putten willen de vrijwilligers van het Platform in 2018 zichtbaarder worden in Putten.

Johan de Jong van het platform geeft aan: "De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Wij zijn opgericht om de mantelzorger tot steun te zijn, maar ook degene die zorg nodig heeft een goede kwaliteit van zorg te bieden. Veel mensen weten niet eens dat ze mantelzorger zijn en daar willen we verandering in brengen. We hopen komend jaar zoveel mogelijk mantelzorgers te bereiken. Het Mantelzorg Platform Putten moet een centraal punt worden die de mantelzorgers op weg helpt."

Mientje Vliek heeft als mantelzorger een hele weg afgelegd en is jaren onderweg geweest voordat ze de juiste zorg had gevonden, "Ik ging van het ene loket naar het andere. Totdat ik in elkaar stortte en iemand tegenkwam die me de weg kon wijzen. Ik ben in dit platform gestapt om te voorkomen dat mensen hetzelfde overkomt. Er is echt wel goede hulp."

Lenie Agterhof geeft aan: "Mijn man heeft Alzheimer en ik kan niet alleen voor hem zorgen. Soms zijn er slechte dagen en dan is het fijn om even uit te kunnen breken. Ons platform is bedoeld om mensen te ontlasten. Uit ervaring weet ik dat mensen vaak schromen om die hulp te vragen maar dat is nergens voor nodig. Ik zou mensen willen oproepen om zich aan te melden en zich hiervoor niet te schamen. Geef gerust toe dat er hulp nodig is. Er staan mensen klaar om die hulp te geven. Mijn man loopt twee keer per week hard . Hij is heel fanatiek en wordt meegenomen door een loopgroepje. Dat zijn voor mij momenten dat ik even iets voor mezelf kan doen. Er blijkt zoveel mogelijk te zijn en dat is heel bijzonder om te ervaren."

Ook Edwin van Harten is lid van het platform. "Als lid van de participatieraad ben ik hierbij betrokken geraakt. Ik merk dat de mensen in Putten graag hun problemen binnen hun eigen vier muren willen houden. Er zijn zoveel verborgen zorgen en wij willen graag helpen om die angsten weg te nemen. Kom gewoon om hulp vragen."

Tanja van Driel vertelt: "Het platform heeft het "Financieel zakboekje" voor mantelzorgers uitgebracht. In dit boekje staan allerlei financiële regels waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen of profijt van kunnen hebben. We hebben dat laten drukken ter ondersteuning van de mantelzorgers. Mantelzorgers die het boekje willen hebben kunnen contact opnemen met de SWP (0341 357 078) of een mail sturen naar het platform (pmp@swputten.nl).

Meer berichten