Mensen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met de redactie via redactie.pwb@persgroep.nl, dan gaat Annemarie inventariseren of ze een project voor Tiny houses van de grond kan krijgen en of er draagvlak voor in Putten is. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer
Mensen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met de redactie via redactie.pwb@persgroep.nl, dan gaat Annemarie inventariseren of ze een project voor Tiny houses van de grond kan krijgen en of er draagvlak voor in Putten is. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Burgerinitiatief voor Tiny houses

PUTTEN - "Kopen is te duur en huren duurt te lang", vindt Annemarie Boerman (29). En daarom wil zij middels een burgerinitiatief de mogelijkheden onderzoeken of het plaatsen van Tiny houses in Putten een oplossing kan bieden voor de krapte op de woningmarkt. Zij zoekt Puttenaren die samen met haar een werkgroep hiervoor willen starten.

Een Tiny house heeft een maximaal woonoppervlak tot vijftig vierkante meter, is grondgebonden en wordt beschouwd als primaire woning. "De woningmarkt is zo krap en ik wilde graag een woning kopen. Maar omdat ik alleen ben, lukte dat niet en daarom werd ik gedwongen om te huren. Ik heb navraag gedaan bij de Woningstichting hoelang het duurt voordat ik in aanmerking kom voor een woning. Voor een appartement staat gemiddeld zeven jaar en voor een eengezinswoning zelfs twintig jaar. Ik heb toen via internet gezocht naar andere mogelijkheden om toch een eigen woning te krijgen. Tiny houses zijn prima wooneenheden voor een of twee personen. Gemeenteraden roepen wel dat ze willen bouwen, maar dat komt niet snel genoeg van de grond. Een Tiny house wordt gebouwd in de fabriek en kan in een dag worden geplaatst. Dus de omgeving heeft er ook niet zoveel overlast van als bij nieuwbouw. Deze huizen zijn betaalbaar en duurzaam."

Annemarie heeft ook een bijeenkomst bezocht in Harderwijk. "Daar wil de gemeente een pilot starten met zelfvoorzienende Tiny houses. Voor mij is het belangrijk om wel aangesloten te worden op de nutsvoorzieningen en ik wil graag een permanente plek voor Tiny houses in Putten. Ik denk dat een kavel van 100 tot 150 vierkante meter voldoende is voor een dergelijk huisje en dan kan er ook nog een schuurtje bijgebouwd worden. Het is ideaal om alles op je eigen terreintje te hebben en het vergroot de mogelijkheid voor velen om volledig zelfstandig te wonen."

Annemarie vervolgt: "Naar verwachting kost het bouwen en plaatsen van een Tiny house op een stukje eigen grond ongeveer 100.000 euro. Ik zie het voor me dat Tiny houses geplaatst kunnen worden op stukjes grond waar nu niet veel mee gedaan wordt, in de bestaande woonwijken." Annemarie voelt er veel voor om een burgerinitiatief te starten zodat het in de gemeenteraad kan worden besproken. "Volgens mij heeft een brede doelgroep hier belangstelling voor. Het is perfect voor een- en tweepersoonshuishoudens maar ook voor mensen die kleiner of goedkoper willen wonen. Ik denk dat deze woonvorm de doorstroom op de huizenmarkt kan bevorderen. Het is wat mij betreft nu tijd voor actie. Laten we een goed plan maken en dan ook daadwerkelijk uitvoeren."

Meer berichten

Shopbox