Foto: Hans Krudde

Muziektheatervoorstelling Van Klaagzang naar Hoop krijgt vorm.

PUTTEN - Theaterhuis Wild Zwijn is gestart met de eerste toneellessen op weg naar de voorstelling ‘Van Klaagzang naar hoop’. Deze wordt op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni opgevoerd op een locatie nabij het monument ‘ De Vrouw van Putten’ .

In deze voorstelling wil TWZ het verhaal van Putten (razzia okt ’44) vertellen vanuit de vrouwen en kinderen die in Putten verder leefden nadat hun mannen/vaders waren weggevoerd door de Duitsers.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de theatermakers het historische verhaal ná te spelen, precies zoals het in de werkelijkheid is gegaan. We willen stilstaan bij de gevolgen van de dramatische gebeurtenis die zovele gezinnen in Putten toentertijd heeft getroffen. Stilstaan bij de ervaringen, emoties, gedachten van de vrouwen en de kinderen. Hun relatie tot elkaar en tot hun dagelijkse werkelijkheid zijn de bron voor het verhaal dat we aan het publiek willen vertellen.

Hiertoe interviewt theaterhuis Wild Zwijn enkele nabestaanden van de razzia, om nader kennis te nemen van hetgeen zij hebben meegemaakt. Theater geeft de mogelijkheid bepaalde aspecten uit de werkelijkheid extra te belichten en over het voetlicht te brengen.

De makers zijn zich ervan bewust dat dit verhaal van Putten gevoelig ligt en emoties oproept. Juist daarom willen zij, met respect voor de nabestaanden, de verhalen van toen opnieuw vertellen met behulp van de kunsten. Kunst geeft de mogelijkheid emoties en situaties op een bijzondere wijze te belichten, zodat het bespreekbaar wordt gemaakt. Naast toneelspel willen de makers ook muziek (koorzang) inzetten.

In de voorstelling zullen de makers het unieke verhaal van Putten verbinden met actuele oorlogssituaties, waarin ook de vrouwen en kinderen een specifiek eigen beleving hebben meegemaakt.

De gebeurtenissen van oktober 1944 hebben een grote betekenis in Putten. TWZ hoopt met de te ontwikkelen voorstelling bij te dragen aan de verdere verwerking ervan.

Puttenaren, jong en oud van 8 tot 80 jaar, die mee willen werken aan deze voorstelling (als toneelspeler, koorzanger, decorbouwer) zijn van harte welkom. De repetities zijn op de dinsdagavonden vanaf 6 maart a.s.

Aanmelden en informatie via: info@ellyvangeest.nl of 06- 23196934.

Meer berichten

Shopbox