Grote belangstelling voor het eerste energiecafé. Veel aanwezigen wilden de ervaringen horen van bewoners die hun woning al duurzaam hebben gemaakt. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer
Grote belangstelling voor het eerste energiecafé. Veel aanwezigen wilden de ervaringen horen van bewoners die hun woning al duurzaam hebben gemaakt. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Drukte bij eerste energiecafé Putten

PUTTEN - Het eerste energiecafé in Putten vond vorige week donderdag plaats. Met meer dan zestig deelnemers was de opkomst overweldigend en zat de foyer van het vernieuwde MFC Stroud vol. Het onderwerp was dan ook zeer actueel: 'Comfortabel en aardgasvrij wonen'.

Wethouder Priem opende de avond: "Geweldig dat u in zulke grote getale bent gekomen. Deze avond geeft veel informatie om op een comfortabele manier aardgasvrij te kunnen wonen. Wij hopen u, door ervaringsverhalen, te enthousiasmeren om ook stappen te zetten voor energieneutraal wonen.

Na de opening vertelden de huiseigenaren Wim Nijboer en Alexander Haccou hoe zij stap-voor-stap hun woning duurzaam hebben gerenoveerd en daarmee voorbereid zijn op een toekomst zonder aardgas.

Wim Nijboer heeft veel duurzame voorbeeldwoningen bekeken en kennis verzameld voordat hij verschillende scenario's heeft door laten rekenen. Aanleiding om de woning grondig aan te pakken was een vochtprobleem dat gezondheidsklachten veroorzaakte en een dak met asbest dat voor 2023 vervangen moest zijn. Nijboer heeft het dak vernieuwd en geïsoleerd op nieuwbouwniveau en alle kozijnen vervangen met betere ventilatie en HR++ glas. 'De woning is niet meer vochtig, gezondheidsklachten zijn verdwenen en ons gasverbruik is gehalveerd' vertelt Wim de geïnteresseerde aanwezigen.

Bewoner Alexander Haccou heeft zijn woning niet alleen grondig geïsoleerd en zonnepanelen geplaatst, maar probeert ook 100 procent klimaatneutraal te rijden met zijn elektrische auto. 'Wat stroom betreft ben ik voor ons huis plus vervoer nu 80 procent klimaatneutraal!' vertelt Haccou. Tijdens de avond gaf Wout Wouters informatie over de plannen van de energiecoöperatie in oprichting om een postcoderoos-project te starten. Eline Graaff, beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente Putten gaf uitleg over subsidies en de duurzaamheidslening. Er is veel animo voor deze lening. Voor 2018 is al meer dan de helft aangevraagd.

Meer berichten